👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Zeeën van stress in plaats van rust in de eerste vakantieweek….

juli 11, 2018 • Blog, Plannen & Organiseren

Een van mijn klanten plaatste dit bericht onlangs in de groep:

Oké, het is de eerste ochtend van de vakantie.
Ik keek uit naar zeeën van rust en ik heb nu al stress. De kinderen (beiden basisschool) zijn hier zes weken en gaan niet naar hun vader, maar ik moet nog steeds redactiewerk doen. Plus coaching sessies uitwerken. Plus nog een paar privé afspraken.
We hebben geen verplichtingen zoals sportclubjes en dat soort dingen. Dus ik dacht: Oh heerlijk we hoeven niks.
De ochtend begon met: Te laat opstaan, kinderen die mama’s kleding willen uitzoeken en make up gaan doen, knutselen. En dus rommel maken. Ik heb mijn 1e afspraak al gemist. Ik moet ook de was nog doen en nu de kids thuis zijn heb ik dus meer huishouden.
????????????
Eh..
Graag tips om wel rust te houden, ook echt te werken en ook de kids aandacht te geven. Ik heb geen oppas of opvang.

Wat nu zo leuk is aan het hebben van een supportgroep is dat je direct een heleboel reacties krijgt waar je dan mee aan de slag kunt.
Nieuwe dingen uitproberen, doen wat anderen doen, kijken wat werkt.
Ik dacht: Zij zal vast niet de enige zijn die hiermee te maken heeft dus laat ik alle tips bundelen tot een blog waar jij als lezer dan hopelijk weer wat aan hebt.
Daar gaan we:

 1. Even omschakelen. Na een schooljaar is het nu tijd om in een ander ritme te komen. Dat duurt even, geef jezelf een week. Als ik op vakantie ben ga ik de eerste dagen ook altijd door in mijn ’thuis tempo’ om vervolgens te constateren: Dit werkt niet, ik mag echt rustiger aan doen. Dus slaap uit, laat je indeling wat los, kom even bij met z’n allen.
 2. Het is tijdelijk! Voor je het weet is de vakantie weer voorbij. Denk er ook aan om te genieten.
 3. Maak afspraken. Ga met je kinderen zitten en vertel dat jij weliswaar zes weken thuis bent met ze maar dat jij af en toe moet werken. Dat jij ze niet 24/7 kunt vermaken. Maak een visuele dagindeling en hang die op een centrale plek. Noteer voor elk uur wat er gaat gebeuren. Een uur werk, een uur iets samen. De middag op pad en geen werk. Zorg ervoor dat wat jullie bedenken door jullie allemaal gedragen wordt. Het is teamwerk.
 4. Sta eerder op of werk ’s avonds laat. Als je kinderen slapen kun je ongestoord werken dus pak die uren. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Pubers zie je over het algemeen sowieso niet voor het middaguur dus dat geeft ruimte 😉 Maar hele kleintjes liggen er vaak weer vroeg in dus dat geeft je de avonden. Breng hier wel de discipline op om die vroege of late uurtjes dan optimaal te benutten!
 5. Beperk je huishouden tot een minimum. Dan maar wat meer rommel en aan het eind van de dag samen opruimen, maak er een leuke activiteit van. Je kinderen leren om zelf op te ruimen na het spelen is nog beter!
 6. Creëer een plek waar eventuele knutselspullen mogen blijven liggen, de hele vakantie lang. Hoeven ze niet steeds de eettafel leeg te ruimen en het scheelt jou tijd en frustratie 😉
 7. Spreek met je kinderen af dat ze pas na een bepaald tijdstip uit hun kamer mogen komen, bijvoorbeeld om half 8. Een (digitale) klok en dat zij weten wanneer het half 8 is, meer heb je niet nodig. Dan laat je ze tv kijken of rustig iets doen tot een uur of 9. Heb jij toch mooi een paar werkuren.
 8. Andersom kan ook: Doe juist éérst iets met je kinderen en pak daarna wat tijd voor werk.
 9. Regel speelafspraken met vriendjes/vriendinnetjes. De ene keer bij jou en de andere keer bij de ander. Liefst tegelijk voor beide kinderen. Dan heb je mooi een hele (mid)dag voor jezelf! Logeren erbij maakt het nog leuker. En als je kinderen met iemand spelen hebben ze je vaak niet eens nodig!

Met al deze tips kon mijn klant weer verder, ze koos allereerst voor het vroeger opstaan en dat bevalt haar tot nu toe goed, ze krijgt dingen gedaan en dan begin je de dag ook met een goed gevoel!

Misschien heb jij een aanvullende tip, hoe doe of deed jij dat?
Mijn ervaring is dat het makkelijker wordt als je kinderen ouder worden, in de ochtend kan ik prima een paar uur werken.
Weet dus dat het tijdelijk is, de vakantie én deze fase.
Geniet van je zomer en je gezin en als je jouw bedrijf door laat lopen zorg dan ook op dat front goed voor jezelf!

Met dank aan deze lieve klanten voor hun tips en ervaringen: Sandra, Dieuwke, Miranda, Laurence, Susan, Martine, Sophie, Daantje, Heleen en Mariëlle.

Groet,

 

 

Ps: Wil je beter worden in het plannen en organiseren van jouw tijd en leven?
Doe dan het online programma 52 weken focus & inspiratie.
Geen huiswerk, geen modules, gewoon een jaar lang elke week een praktische tip in jouw inbox.

 • Simone schreef:

  Hoi Marieke,
  De tips die je al genoemd heb pas ik ook toe, alhoewel mijn kinderen inmiddels 12 en 16 zijn en die zie ik dus de hele dag niet als ik dat zou willen, haha! Wat ik nog zou willen toevoegen: stel je doelen/taken bij. Doe bijvoorbeeld maar 1 à 2 dingen per dag. Meer gaat echt niet lukken is mijn ervaring.

  O ja, het huishouden doe ik in de vakantie niet eens met de Franse slag, maar de Zuid-Franse slag. Nog minder dus 🙂 Op de camping lopen ze ook een week in hetzelfde dus……

  Groetjes,
  Simone

  • Marieke schreef:

   Hoi Simone, dank voor je reactie! Ja, met pubers wordt het weer een heel ander verhaal hahaha. En je doelen nóg kleiner maken daar ben ik ook een groot voorstander van. Fijne zomer! Groet, Marieke

 • >