👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Ze bedoelen het goed maar je hebt er geen reet aan.

mei 29, 2019 • Blog, Plannen & Organiseren

Ze kan het niet meer tegenhouden en begint te huilen.
‘Laat maar komen’ zeg ik en ik geef haar de tijd door mijn mond te houden.

Ik ben aan de telefoon met een van mijn klanten.
Een schat van een vrouw.
Energiek.
Kundig.
Lief.
Grappig.
Dapper.
Voedt in haar eentje haar dochter op.
Is mantelzorger voor haar ouders op hoge leeftijd.

En nu is ze moe.
Hartstikke moe.
Wil ze deze dag het liefst zo snel mogelijk achter zich laten, terwijl het pas tien uur ’s ochtends is.
‘Je weet, ik wil zo graag, ik heb genoeg mooie plannen. Maar het lukt niet. Ik moet voorlopig een paar dagen in loondienst blijven werken om mijn basis te hebben. Mijn business (met producten voor mens en dier) groeit gestaag maar langzamer dan ik wil. Ik werk veel te lang door ’s avonds en kom dan niet in slaap. Mijn ultieme droom, iets met recreatie en toerisme aan zee, dat komt er maar steeds niet van. Ik zie aan mijn dochter dat het niet goed is voor haar als ik te veel van huis ben. We hebben afgesproken dat we niet richting zee gaan verhuizen zolang zij nog op de basisschool zit. Dus dat is zeker nog twee jaar. Ondertussen krijg ik van links en rechts allerlei adviezen van mensen waar ik ook niet blij van word.’

 • Waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Ga gewoon de hele week in loondienst. Dan weet je waar je aan toe bent, ook financieel.
 • Je hebt een kind. Ik begrijp niet dat je er dan voor kiest te ploeteren voor jezelf, neem toch gewoon een reguliere baan.
 • Je bent 48. Veel te oud om wat anders te doen. Denk aan je pensioen.
 • Vind je het leuk? Van leuk kun je niet leven.
 • Wat? Een eigen bedrijf in toerisme? Dat is toch niet realistisch?

Ik laat haar haar hart luchten.
‘Tja, om maar even met dat laatste te beginnen. Dat zijn allemaal goedbedoelde adviezen ……..’ zeg ik. ‘………. maar je hebt er geen reet aan’ zeggen we tegelijk en dan beginnen we te lachen.
De druk is van de ketel, we kunnen verder.

Het is niet voor het eerst dat ik met haar bespreek hoe zij haar dromen kan vormgeven en laten uitkomen.
Tijd voor een reality check.

‘Ik weet wat jij uiteindelijk wilt, we hebben het er al vaker over gehad en ik geloof ook zeker dat je hier invulling aan gaat geven. Laten we de realiteit van nu er even naast houden. Je zegt dat je thuis meer nodig bent. Ga daar voor zorgen. Jouw dochter heeft je nodig. Jouw ouders nu ook. Ik zeg niet dat je jouw droom op moet geven. Maar misschien mag je ‘m wat verder weg in de toekomst zetten. Bijvoorbeeld als jouw dochter 16 is, of 18. Als zij gaat studeren, zichzelf meer kan redden. Dus we gaan niets opgeven, we gaan het alleen even herplaatsen. Zodat je nu rust en overzicht voor jezelf creëert. Wees milder. Vier wat je allemaal al wel bereikt hebt en zie hoe goed je bezig bent. Ga in de vakanties en weekenden lekker met je dochter naar zee om zelf de toerist uit te hangen. Neem je ouders een dagje mee. Kijk wat er gebeurt, welke mensen en kansen je tegenkomt. Welke ideeën je krijgt. Waar je dan over kunt beslissen of, en zo ja, wanneer je er iets mee wilt in je bedrijf. Hoe is dit voor jou om te horen, kun je dit pakken? Ga eens voelen de komende dagen wat dit met jou doet als je het zo zou omarmen.’

Ze heeft er geen dagen voor nodig, ze voelt zich meteen al lichter.
Alsof ze zichzelf toestemming geeft om haar plan te herzien zonder dat dit voelt als falen.
De stip op de horizon blijft staan maar nu iets verder weg.
En wie weet komt ‘ie toch sneller dichterbij, dat zien we dan wel weer.

We praten nog wat verder, ik vraag of ik dit verhaal mag delen wat mag, en moedig haar aan om vandaag voor zichzelf te kiezen.
‘Ga nog even een uurtje liggen, ruim een beetje op, ga lekker naar buiten en pak frisse lucht.’
Later die middag krijg ik een appje van haar:
‘Ik heb thuis nog wat gerommeld, er kwam niet veel uit mijn handen. Ik ben lekker naar de markt gegaan en ben bij mijn vader op bezoek geweest. Ik bén er weer!’

Ondertussen heb ik een kaart op de post gedaan om haar een hart onder de riem te steken.
Op de kaart staat: Het leven gaat om de stappen, niet om de snelheid.
Een waarheid als een koe, zelfs als je Usain Bolt heet.

Nu hoef ik mijn klanten bijna nooit aan te sporen om actie te ondernemen.
Dat doen ze vanzelf, uit zichzelf, omdát ze bewust hebben gekozen voor een traject.
Ze investeren in hun toekomst, ik help ze op gang met het plan van aanpak en coach ze bij alles wat ze tegenkomen.
Vandaag durf ik mijn klant dan ook met een gerust hart te zeggen: Ga jij maar eens niets aan je bedrijf doen, morgen weer een dag.
Ik weet dat ze het dan zo weer oppakt en anders trek ik wel aan de bel, ik ben haar stok achter de deur.

Als er géén stok achter de deur is zie vaak het tegenovergestelde: Om het minste of geringste wordt de business hup weer aan de kant geschoven.
Niet uit onwil maar meestal omdat er geen heldere doelen zijn en dan is er ook geen concreet plan.
De business is te vrijblijvend, meer een hobby.
Of er zijn veel ideeën maar er is geen idee hoe of waar te beginnen.
Laat staan het omgaan met alle verstoringen en belemmerende gedachtes die dagelijks voorbij komen.
Dus ………… uiteindelijk komt er van constructief werken niet veel terecht, is de dag om en is het leven weer een stukje korter geworden.

Als jij jezelf hierin herkent.
Als jij er klaar voor bent om met een plan van aanpak te gaan werken dat je wél breng waar je wilt zijn.
Kom dan in actie en neem contact met mij op.
Ga ik je helpen de baas te worden die je nodig hebt zodat jij het bedrijf kunt hebben dat jij wilt.

 

 

 

PS Mijn klant weet dat ik dit blog schrijf, ze is akkoord.

 • Laurence schreef:

  Marieke, wat een fijne blog. Om de business te zien als een serie stappen en dat het ook iets verder aan de toekomst mag zijn
  Dat het geen falen is of opgeven.
  Lieve groet,
  Laurence

 • >