👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

‘Mijn werk is tevens mijn hobby’, laat dit nu nét het probleem zijn

augustus 24, 2017 • Blog, Mindset

Een tijd geleden reageerde Lize op een blog dat ik schreef over omgaan met tijd:

Ik werk thuis en schat in dat ik gemiddeld 5 uur bezig ben met een sieraad.
Maar de laatste tijd red ik het zelfs niet om die 5 uur vrij te maken in de week. Er is altijd wel iets te doen in huis, er is altijd wel iets uit te zoeken. Ik kan mezelf zó moeilijk afsluiten voor de rest en me focussen op mijn werk (wat tevens mijn hobby is). Heb jij hier een tip voor?

Dankjewel Lize, en ja hoor, hier kan ik wel wat mee.
Ik neem aan dat je sieraden maakt en/of opknapt.
Ik weet niet of dat inclusief ontwerp en eventueel nawerk is, of daar ook overleg met de klant bij is inbegrepen maar goed, ik ga hier uit van wat jij schrijft.

Je hebt vijf uur per sieraad nodig.
Als ik ga rekenen en uitga van een volledige werkweek dan zou je toch zeker minimaal drie sieraden per week moeten kunnen maken.
Blijft er genoeg tijd over voor jouw marketing, administratie en andere zaken.

Je schrijft dat het je niet lukt om tijd vrij te maken voor één sieraad per week.
De vraag die bij mij opkomt is: Wat wil je precies bereiken met jouw werk, met jouw bedrijf?

Sieraden maken blij, sieraden ontroeren, sieraden verbinden mensen met elkaar, sieraden geven de dragers een bijzonder gevoel, sieraden zijn geweldig!
Ik neem aan dat jij dit ook vindt en dat jij met jouw werk zoveel mogelijk mensen wilt bereiken.
Wat kan er dan in godsnaam tijdens werkuren belangrijker zijn dan het volledig hier op focussen?

Dat jouw werk tevens jouw hobby is dat is natuurlijk fantastisch.
Je doet wat je het liefste doet, waar je goed in bent en er zijn mensen die je hiermee helpt.
Toch denk ik dat hier nu net de kern van het probleem in schuilt:
Ben je bezig met jouw bedrijf of met jouw hobby?

Zie je jezelf wel écht als een ondernemer, als de directeur?
Nee, dat doe je niet want dan zou je op een hele andere manier omgaan met jezelf en jouw tijd.
Dan zou je uitgaan van een inkomensdoel, dan zou je heel helder voor ogen hebben wat je nu precies wilt bereiken met jouw bedrijf en dan zou je jouw prioriteiten op basis van deze informatie gaan stellen.

Natuurlijk is er altijd iets te doen in huis, dat zal altijd zo zijn.
Dat laat je liggen tijdens jouw werktijd, dat doe je daarna.
Leer jezelf nieuwe gewoontes aan, te beginnen met hoe je naar jezelf kijkt.
Op bepaalde uren in de dag ben je directeur en ben je aan het werk, op andere uren ben je moeder en doe je dingen die daarbij horen.

Wat levert het maken van één sieraad jou op aan inkomsten?
Daar ben ik heel benieuwd naar.

Wat zou het voor jouw bedrijf en hiermee jouw leven betekenen als je uitgaat van een business en niet als een hobby?
Heb je een inkomensdoel?
Heb je helder voor ogen waar jij over 1-2 jaar met jouw bedrijf wilt staan?
Werk je met to do’s die voortkomen uit deze doelen?

Maak het eens heel concreet en zet het om in materiële zaken: Als je bedrag x zou gaan omzetten, wat kun je daarmee gaan doen?
Investeren in je bedrijf: nieuwe apparatuur, een opleiding die je al heel lang wilt volgen?
Een ruimte/atelier elders huren zodat je daar met focus kunt gaan werken?
Iemand anders je huis laten poetsen, in die tijd kun jij weer een sieraad maken.
Investeren in jezelf: meer salaris, een mooie reis, vaker uit eten, meer sparen?
Meer doneren aan goede doelen?

Je kunt de prijs van een sieraad ook verdubbelen of verdrievoudigen, dan verdien je meer in dezelfde tijd.

Misschien denk je nu: Ja, dit heb ik allemaal zelf ook al eens bedacht en toch lukt het me niet.
Dan zou ik zeggen: Investeer in een coach en haal die investering er dubbel en dwars uit.
Jezelf verantwoordelijk stellen voor jouw definitie van succes, iemand laten meekijken, je uit laten dagen om de volgende stap te zetten.

Dit is echt een roep voor jou Lize en alle andere vrouwen die zich hierin herkennen om jezelf een liefdevolle schop onder je kont te geven en die stap omhoog te zetten.
Hou op met het geneuzel en gerommel in de marge en ga nu toch eens staan voor jouw expertise!
Jouw bedrijf is jouw bedrijf, neem er een hobby naast maar stop ermee om te zeggen dat jouw werk tevens jouw hobby is, zeg vanaf nu:

‘Ik heb van wat ooit mijn hobby was mijn business gemaakt en ik gedraag me hier nu naar.’

Nu hoor ik graag een reactie van jou als lezer van dit artikel:
– herken jij jezelf in Lize, was dat ooit zo bij jou en wat heb jij gedaan om dit te veranderen?
– welke actie neem jij voor jezelf mee, wat kun jij NU anders gaan aanpakken?
Jouw reactie kun je hier onderaan plaatsen.

Heb jij een vraag over jouw bedrijf, over jezelf, laat het mij weten, ik help je graag verder.
En deel dit artikel gerust in jouw netwerk, dankjewel daarvoor.

Tot de volgende keer!

 

 

 

 • Petra reekers schreef:

  Je hebt al eerder dit onderwerp bij de oren gehad Marieke.
  Dat was al een wake up call. Inmiddels heb ik mijn man buiten de planning gezet om meer rust te krijgen. Ik werk aan huis en wordt als hij de kids heeft toch nog wel vaak gestoord. Na onze vakantie gaat de grote meid naar school en de kleinste 2 dagen naar de Gastouder. Dit geeft mij in ieder geval 2 dagen van rust voor mijn bedrijf. Ik zie er nu al naar uit. Meer structuur, rust en tijd die ik goed kan gebruiken.

  • Marieke schreef:

   Hoi Petra, goed om te lezen dat je aanpassingen hebt gemaakt. Kinderen worden vanzelf groot, niet dat ze dan minder tijd en aandacht nodig hebben maar het geeft jou dan meer ruimte!

 • Sylvia schreef:

  Een heel herkenbaar verhaal! Ik geef mijn workshops aan de keukentafel. Dit geeft mij ook niet het gevoel “serieus” bezig te zijn met mijn bedrijf en dat ik als bedrijf serieus word genomen. Maar over ong. 6 maanden is ons nieuwe huis klaar, waar ik een aparte ruimte krijg waar ik mijn workshops kan geven. Dit vooruitzicht geeft nieuwe energie/ motivatie om mijn dromen en doelen voor mijn bedrijf beter op schrijven en te willen realiseren. Nog een stap die ik eindelijk gemaakt heb is om mijn werkdagen echt te blokken in de gezinsagenda. Privé en werk afspraken liepen teveel door elkaar, soms kan dit niet anders maar bij mij was het wel erg veel.

  • Marieke schreef:

   Dankjewel voor jouw reactie Sylvia. En wat goed dat je straks jouw nieuwe ruimte hebt, dat zal zeker helpen. Ik heb nog wel een vraag: Waar komt jouw bedrijfsnaam vandaan, hoe is deze ontstaan? Met mij doet het iets, het woord ‘freubelen’ hangt voor mij heel erg samen met (jawel) een hobby. En dan ook ‘hoekie’, dit is een verkleinwoord. Maakt dat het ook allemaal net even iets anders overkomt. Snap je wat ik bedoel? Onderschat niet wat jouw bedrijfsnaam onbewust doet met mensen! Groet, Marieke

 • >