­čĹë Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Tegenwind brengt de vlieger omhoog

november 9, 2016 • Blog, Mindset

ping-fu

Een tijdje geleden schreef ik een blog over het boek ‘Strijdlied van de tijgermoeder’.
Daarop kreeg ik een andere boekentip van een lezer, over bovenstaand boek:
Tegenwind brengt de vlieger omhoog. Chinese levenslessen van een westerse zakenvrouw.

Ik heb het meteen in de bieb geleend en ben het gaan lezen.
Inmiddels heb ik het zelf ook weer aan diverse mensen aanbevolen.
In dit artikel deel ik graag een aantal mooie passages en inzichten uit dit boek.

De titel is al zo mooi en waar.
Het begrip ’tegenwind’ krijgt opeens een hele andere lading.
Tegenwind als voorwaarde om te groeien, om omhoog te komen.
Ping Fu groeit op bij haar oom en tante, haar ‘Shanghai ouders’. Zij beschouwt hen als haar vader en moeder.
Haar ‘Nanking ouders’ zijn haar biologische ouders, om redenen kon zij niet bij hen opgroeien.
Haar (Shanghai) ouders zijn welgestelde intelligente mensen en Ping groeit op in een liefdevolle omgeving.

Haar vader leert haar op een dag een mooie les over pijnbomen, de pruimenbloesem en bamboe:
‘Pijnbomen zijn sterk. Ze blijven het hele jaar door gelukkig en groen. Zowel in de ondraaglijke hitte van de zomer als tijdens de strenge kou van de winter blijven ze onverstoorbaar staan.
De vuurrode blaadjes van de pruimenbloesem tekenen zich stralend af tegen de witte sneeuw. Het vermogen om in een periode van tegenslag te bloeien staat voor waardigheid en incasseringsvermogen onder zware omstandigheden.
De bamboe is de derde wintervriend. Bamboe is flexibel. Het buigt met de wind mee maar breekt nooit. Bamboe staat voor veerkracht; dat betekent dat we de kunst verstaan om zelfs de lastigste tijden te overwinnen en ervan te herstellen.’
En even later vertelt hij haar: ‘Als je bent als de drie wintervrienden, kun je alles wat je overkomt moeiteloos verwerken; je produceert nieuwe energie als dat nodig is, maar blijft vanbinnen altijd kalm.’

Als zij acht jaar is begint in China de Culturele Revolutie.
Daar ga ik nu niet uitgebreid op in maar kort gezegd:
Iedereen (en alles)  die ook maar riekte naar kapitalisme of intelligentie was staatsgevaarlijk en werd opgepakt. Alle scholen en Universiteiten werden gesloten, het enige dat je mocht lezen wat het rode boekje.
Iedereen moest op het land of in een fabriek gaan werken. De Rode Garde van Mao was enorm wreed. Ping wordt op een dag op brute wijze bij haar familie weggehaald.
Haar familieleden, en zij dus ook, worden bestempeld als ‘zwarte element’ en uit elkaar getrokken.
Ping belandt in een koud en vies gebouw op een campus waar zij met haar jongere zusje Hong jarenlang woont. Wonen kan ik het niet eens noemen, het is overleven. Ze maakt verschrikkelijke dingen mee en dat zij er levend uit is gekomen is een wonder.

Na een lange tijd van overleven op de campus en werken in een fabriek krijgt zij op een dag bezoek van ene Oom W, zij kent hem niet maar het blijkt inderdaad een oom te zijn. Hij brengt weer een sprankje hoop terug in het leven van de jonge Ping. Hij smokkelt Westerse boeken zoals ‘Gejaagd door de wind’ voor haar mee die Ping ’s nachts onder de deken leest, met gevaar voor eigen leven.
Er gaat een nieuwe wereld voor haar open.
Oom W leert haar ook dat zij kostbaar is: ‘Je bent kostbaar Ping en dat zul je altijd zijn. Beloof me dat je dat altijd zult onthouden. Wat er verder ook met je gebeurt in je leven, jij bent kostbaar.’

Na tien jaar is de Culturele Revolutie voorbij.
Ping wordt ingeloot om literatuur te gaan studeren, niet haar eerste keuze maar ze grijpt het met beide handen aan want de plekken op de Universiteiten zijn beperkt.

Daar begint zij een soort krantje samen met andere studenten. Deze krant is behoorlijk populair en belandt op heel veel plekken in China. Aan de ene kant mooi maar toch ook wel gevaarlijk want de artikelen kunnen als kritiek op de regering worden opgevat.

Ping maakt haar afstudeerscriptie over de eenkind politiek. Een behoorlijk controversieel onderwerp want ze gaat in op de gruwelijke praktijken die zij (vooral op het platteland) ziet gebeuren met meisjes die worden geboren. Op de een of andere manier is deze scriptie de hele wereld over gegaan wat natuurlijk heel veel losmaakte. Ze wordt ontvoerd door de regering en na enige tijd in de gevangenis wordt ze verbannen uit China. Ze is een schande voor het land.

Net in de twintig en met 80 dollar op zak stapt ze in een vliegtuig naar Amerika.
Hier werkt ze eerst in de huishouding en in de horeca. Omdat ze zo enorm service gericht is haalt ze dikke fooien op en ze leert dat vriendelijkheid en hard werken haar heel veel goeds brengen.
Later gaat ze werken bij een bedrijf dat zich bezighoudt met de beginselen van het hele internet gebeuren.
Mooi dat ze, ondanks dat ze al snel goed verdiende, goed onthoudt dat ze altijd kan terugvallen op de horeca omdat ze weet dat ze dat werk goed kan doen.

Nog veel later, ze is inmiddels gesetteld in Amerika en haar zusje is daar ook komen wonen, begint ze voor zichzelf. Ze richt het softwarebedrijf Geomagic op. Dit bedrijf bouwt ze met heel veel ups en downs uit tot een wereldbedrijf, ze gaat zelfs zakendoen in China.

De lessen die zij leert als ondernemer zijn geweldig interessant.
‘Terugtrekken is de eerste strategie’ is een Chinees spreekwoord dat zij vaak toepast in haar bedrijf.
Ping schrijft: ‘We onderschatten de waarde van even een stap terug doen, omdat ons altijd geleerd is de bereidheid om concessies te doen als een zwakte te zien, en naar alternatieven te zoeken als inconsistent. Mijn jeugd heeft me juist geleerd dat terugtrekken niets te maken heeft met zwak zijn of anderen toestaan je te manipuleren. Het gaat erom een alternatieve oplossing te vinden. Het idee dat terugtrekken de eerste strategie is geldt in de zakenwereld evenzeer als op andere vlakken waar mensen relaties met elkaar aangaan.’

Wat ik ook heel mooi vond om te lezen is dat zij, ondanks alles, liefde als uitgangspunt neemt. Dat deed ze ook al toen ze op de Campus woonde en dagelijks vernederd werd. Ze bleef sympathiek naar anderen toe en was behulpzaam. Dat leverde haar uiteindelijk heel veel op, ze werd meer met rust gelaten en kon zelfs vriendschap sluiten met iemand van de Rode Garde.

Ze ziet het leven en het ondernemerschap als een berglandschap en kiest hierbij steeds meer de weg die haar dichterbij haar passie brengt, of ze hiervoor nu bergop of bergaf moet:
‘Ik had namelijk gemerkt dat zowel de pieken als de dalen me het genoegen van nieuwe uitdagingen en interessante levenservaringen boden. Als ik telkens alleen een betere baan en een hoger salaris had nagejaagd was ik nooit uitgekomen op de positie: oprichter en CEO van een softwarebedrijf dat over de hele wereld zaken doet.’

Het mooie verhaal van haar vader over de drie wintervrienden-bomen zijn symbolisch voor het leven van deze bijzondere vrouw die later door Inc Magazine werd uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar en in een denktank bij Obama zit.

Als je bent als de drie wintervrienden, kun je alles wat je overkomt moeiteloos verwerken; je produceert nieuwe energie als dat nodig is, maar blijft vanbinnen altijd kalm.’

Een aangrijpend mooi boek, de moeite waard om te lezen en er jouw eigen lessen en inzichten uit te halen.
Ik ben sowieso dol op dit soort levensverhalen, dat het Oosten en Westen hier zo in terugkomen maakt het extra bijzonder. Het leven in twee werelden, omgaan met tegenslagen en ondanks alles jezelf ontwikkelen, liefde blijven zien in alles, ik vind het heel inspirerend.

Ken jij dit boek, zo ja, wat is jouw mooiste inzicht?
Heb jij een ander boek wat je zou willen aanbevelen?
Dank voor een reactie!

En als jij een vraag hebt over jouw bedrijf laat het mij dan ook weten, ik help je graag verder.

Tegenwind brengt de vlieger omhoog. Chinese levenslessen van een westerse zakenvrouw.
Ping Fu met MeiMei Fox. Uitgeverij  Business Contact. ISBN 9789047005360.
Ik heb begrepen dat het boek niet meer verkrijgbaar is maar je kunt kijken of je het toch nog ergens kunt vinden.
Lenen in de bieb kan altijd!

Groet,

email naam

 • Saskia schreef:

  Wauw, wat een verhaal! Erg inspirerend! Dank voor het delen Marieke. Zelf heb ik onlangs ‘Rust’ van Robert Bridgeman gelezen. Ik heb een Masterclass van hem gevolgd en vindt hem erg inspirerend. Hij kan op simpele wijze uitleggen hoe onze hersenen en zenuwstelsel werken en gaf zowel in de Masterclass als in het boek direct bruikbare tips -vooral ademhalingsoefeningen- voor directe onstpanning of focus. Een aanrader!

  Ik kijk uit naar je agenda, succes en pret met inpakken!

  Saskia

 • yvonne schreef:

  Big magic van Elisabeth Gilbert is ook een aanrader over creativiteit!

 • Margaret Rijkes schreef:

  Mooi verhaal Marieke! Dank voor het delen. We kunnen altijd weer inspiratie halen uit mooie verhalen dus vooral blijven delen is mooi!
  Ik ben heeeel nieuwsgierig naar de agenda. Je zult inmiddels wel klaar zijn met inpakken misschien?! Hoeveel heb je er inmiddels al verkocht?
  Warme groet, Margaret

 • >