👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Hiervan komt de stoom uit mijn oren

juni 9, 2016 • Blog, Mindset

Angry woman with steam going out from ears

 

Vorige week, ik zat lekker rustig te werken, kwam er een mail binnen vanuit zo’n offerte-aanbieder. Ik weet niet of je dat systeem kent, je meld je aan bij zo’n bedrijf en dan krijg je elke dag een mail met daarin aanvragen van mogelijke klanten voor jouw branche.
Dit was de aanvraag:

Vrouwelijke Business coach gezocht op no cure, no pay basis, voor het opzetten eigen bedrijf voor online coach.

WTF dacht ik? De stoompijp trad in werking.
Even verder lezen:

Ik zoek een vrouwelijke business coach die op no cure, no pay basis werkt, die ervaring heeft in het begeleiden van coaches en die kan helpen met het vinden van juiste doelgroep, teksten schrijven, gewoon het opbouwen van een nieuw bedrijf online. 
Ik werk vanuit het buitenland. En het verdienmodel is als volgt: van te voren wordt afgesproken wat ik wil bereiken aan inkomsten zodra dit bereikt is wordt de coach uitbetaald en dat bedrag wordt natuurlijk ook eerst afgesproken. 

Oké, nu kwam de stoom echt uit mijn oren.
Hoe durft iemand zo’n vraag te stellen was mijn eerste reactie. Wat een goedkope mindset. Laat daar in godsnaam geen coach intrappen. En zo brieste ik nog even verder.
Rustig Marieke, even de zaak vanuit meerdere perspectieven bekijken. Waarom komt de stoom uit je oren? Dat zegt toch alleen maar iets over jou en niets over deze dame en haar aanvraag? Waarom zou ze dit NIET mogen vragen, moet zij toch weten? Misschien lukt het haar en krijgt ze een hele goede coach die haar helpt en die daar dan achteraf royaal voor wordt betaald. Who cares als zij daar dan allebei blij mee zijn?

Goed, je ziet: Ik ben echt wel in staat om te reflecteren en dat doe ik altijd. Soms reflecteer ik te veel denk ik (!), ik neem daardoor vaak geen stelling want ik kan altijd alles begrijpen vanuit die andere perspectieven. Ben daar onderhand wel een beetje klaar mee.
Ik ben daar steeds meer klaar mee. Leuk hoor, al dat ‘oordeel-loos’ en begripvol leven waar zoveel mensen de mond van vol hebben, nou, in dit geval heb ik zeker een oordeel en daar is niets mis mee.
Ik blijf bij mijn eerste reactie: Dit is echt een belachelijke vraag en ik mag me daar gewoon boos om maken.
Wel leuk dat ik ook direct inspiratie had voor dit blog, dus ik ben zeker ook dankbaar. Boosheid is vaak de motor voor hele goede dingen 😉
Boosheid klaar, nu tijd voor vragen en gedachtes:

Wat is de reden dat deze dame niet op voorhand wil investeren in een coach?
Wat is de reden dat zij de ‘eerst zien, dan geloven’ mindset heeft?
Gelooft zij niet in zichzelf, gelooft zij niet in een coach?
Wat heeft het ermee te maken dat ze vanuit het buitenland werkt?
Gaat zij deze werkwijze ook in haar eigen bedrijf toepassen?
Hoe lang zal het in dat geval duren dat zij háár inkomensdoel gaat halen?
Wat als het traject 6 maanden duurt en het 18 maanden duurt voordat zij haar inkomensdoel heeft bereikt? Mag ze in de tussentijd nog een beroep doen op de coach?
Welke angst of overtuiging zit hier achter?
Wat zegt het over een business coach die hier op ingaat?

Mijn waarheid is dat je eerst de investering doet en dat je daarmee al direct een hele andere toon zet:
‘Ik investeer dit bedrag in een coach maar eigenlijk in MIJZELF en ik ga nu heel erg gemotiveerd en hard aan de slag om mijn doelen te halen want ik WIL mijn doelen halen want ik WIL mijn bedrijf neerzetten en anderen helpen. Ik geloof ook dat anderen alleen in mij investeren als ik in mijzelf investeer. Ik ben het zelf ook waard om no matter what geld te krijgen voor de energie die ik in mijn klanten steek. Zij zijn verantwoordelijk voor wat zij doen met de kennis, tijd en energie die ik ze geef. Ik ben er als coach verantwoordelijk voor om ze in beweging te houden, dat is wat we hebben uitgewisseld door de betaling, wat ook maar gewoon energie is.’

Nu zou je kunnen zeggen: ‘Marieke, deze vrouw heeft misschien weinig of geen geld en dat is de reden dat ze dit op deze manier probeert te regelen.’
Bullshit. Het gaat niet om geld, het gaat om het maken van een KEUZE. Als het zo belangrijk voor je is om dat bedrijf neer te zetten dan weet je dat er kosten zijn die je maakt nog voordat je maar één cent hebt verdiend. En of dat geld nu naar een website gaat of naar een coach dat maakt niet uit. Jij wilt iets en daar ga je met liefde voor betalen, vooraf, dat is het commitment dat je aan jezelf doet. Je regelt het geld, je maakt een keuze om iets anders te laten, of je gaat eerst sparen of je verzint iets anders. En je zegt hetzelfde tegen klanten die deze vraag over een tijdje aan jou stellen.

Het is mijn overtuiging dat je minder hard werkt (zowel de klant als de coach) als je dat met een constructie als deze doet.
Het geeft meer kans op gedoe, er is een hele andere energiestroom, en daar zit niemand op te wachten.

Dus: mocht jij ooit zo’n verzoek krijgen, lach dan vriendelijk naar het beeldscherm en druk op delete.
Jij bent het méér dan waard om gewoon je geld te krijgen vooraf of op het moment dat het traject start. Jij bepaalt de voorwaarden.

Nu hoor ik graag van jou:
Heb jij hier ervaring mee dat mensen dit jou vragen, als coach of dienstverlener, wat wil je erover kwijt?
Misschien heb je een leuk voorbeeld, net als de #tegendebakker voorbeelden die je op Twitter kunt vinden. Dat zijn uitspraken die je nooit tegen een bakker zou zeggen maar die zzp’ers wèl te horen krijgen. Hilarisch en spot on!

Als altijd: Heb jij een vraag over jouw bedrijf of een situatie laat het mij weten, wellicht maak ik er een blog of vlog over.

Groet,

email naam

 

 

 

 • Marjan schreef:

  Ik geef wel garanties dat als het ze niets heeft gebracht ze het geld terugkrijgen. Ze moeten dan wel aantonen dat ze er zelf werk in hebben gestopt. En dat is toch anders, vragen om je geld terug. No cure no pay obv omzet houdt geen rekening met het niet presteren van de klant….bleh…

  • Marieke schreef:

   Hee Marjan, hoe is het ermee. Het lijkt mij ook best lastig om te bepalen hoe dat dan zit met het werk erin stoppen. Wie bepaalt of je genoeg/alles hebt gedaan? Hoe toon je dat aan? Maar ik ken de garanties die jij geeft ook wel van anderen. Groet, Marieke

 • Sophie schreef:

  Hi Marieke, wat een leuk onderwerp! Want no cure no pay is denk ik in veel branches heel gewoon en ook prima. Maar in coaching is het natuurlijk interessant dat de coach er is voor de begeleiding en facilitering op het pad dat de coachee wil bewandelen. In mijn ervaring is het bereiken van het gewenste doel van de coachee wel afhankelijk van de motivatie van de coachee, dus misschien moet zij de no cure no pay vraag aan haar eigen motivatie stellen?

  • Marieke schreef:

   Hoi Sophie, dank voor je reactie. Ja, dat lijkt me een uitstekende reflectievraag voor deze dame! Groet, Marieke

 • Andra schreef:

  Herkenbaar! Ik geef bijles aan middelbare scholieren (wiskunde en natuurkunde) en een heel enkele keer heeft een ouder gevraagd: als hij nu geen voldoende haalt, krijgen we dan ons geld terug?
  Ik kon het gelukkig opbrengen om met een glimlach te antwoorden van nee. Mijn lessen zijn geen wondermiddel en slechts een enkel onderdeel van een veel groter plaatje. Ik geef geen garanties, want mijn leerlingen zullen in hun eigen tijd hard moeten werken. Doen ze dat niet, dan kan ik er nog zoveel uitleg en oefening in stoppen als ik wil, maar dan is de kans op slagen toch een stuk lager dan wanneer ze zelf ook hard werken.
  Bij mij ontstond er geen boosheid, maar ik kan me goed voorstellen dat je je toch in elk geval lichtelijk beledigd voelt door deze vraag.
  Het meest interessant vind ik: ‘welke angst ligt hierachter?’ Zou die potentiele klant van jou misschien niet zo hard geloven in haar eigen kwaliteiten als ondernemer? Wil ze een soort verzekering inbouwen? Hele andere mindset en energie inderdaad dan wanneer je zou zeggen: ik ga er vol voor en ben super bereid om een goede coach te betalen en daarmee te inversteren in mezelf.

  • Marieke schreef:

   Hoi Andra, zo, zeg wat een vraag ook van die ouder! Haha, ja hoor, ik denk dat het vriendelijk nee zeggen de beste manier is. En blijven focussen op de energie die ik wil van mijn klanten en dat dan ook uit te stralen met mijn eigen acties en gedrag (dus gewoon betalen als ik iets wil). Groet, Marieke

 • Marijke schreef:

  Ik vind het heerlijk voorbeeld van manipulatie en inspelen op het ego van de coach en zo heerlijk eigen verantwoordelijkheid ontduiken! Want idd, wiens verantwoordelijkheid is het als het niet lukt? Plus ze spreekt de coach aan op ego: ik ben zo geweldig dat jouw succes is gegarandeerd!

  Ik kan er alleen maar heel hard om lachen, omdat een klein egodeel in mij zoiets heeft van “kom maar op, ik zal je wel even laten zien hoe goed ik ben”?

  Gelukkig ken ik dat deel van mij tegenwoordig maar al te goed en trap ik daar niet meer in.

  • Marieke schreef:

   Hoi Marijke, leuk om te lezen dat je jezelf goed genoeg kent om snel terug te fluiten bij bepaalde neigingen 😉 Groet, Marieke

 • Katja Bloem schreef:

  Als creatieve ondernemer krijg ik regelmatig te maken met iets wat hier op lijkt. Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en het liefst nog helemaal voor niets. In ruil voor exposure, naamsbekendheid, de kans om te laten zien wat we in huis hebben. Dit gebeurt vaak door evenementenbureaus, maar de laatste tijd ook door grote bedrijven die graag een schminker/facepainter of ballonartiest willen inhuren. Met exposure kunnen wij niet aankomen bij de bakker of onze rekeningen betalen. Mensen zijn ook totaal niet op de hoogte van materiaalkosten en de tijdsinvestering (voorbereiding, materiaalbeheer, materiaal schoonmaken etc)

  ik heb geen begrip voor mensen die op zo’n manier een beroep op je doen. Er zijn genoeg collega’s die een paar keer per jaar vrijwillig hun diensten aan een evenement geven of kosteloos meewerken aan een mooi initiatief. Maar dat wil je wel zelf kunnen kiezen. De dame waar jij het over hebt, heeft het eveneens niet begrepen.en inderdaad als jij niet investeert, hoe denk je dan zelf klanten te kunnen trekken?
  wat trek je aan als je op zo’n manier opereert. Klanten met betalingsproblemen, klanten die afhaken, klanten die alles gratis willen.
  Ik wens haar veel succes en hoop dat er een coach is, die haar een spiegel voorhoudt

 • Marieke schreef:

  Hoi Katja, oja, die komt ook vaak voor: ‘In ruil voor exposure’. Ook al zo’n goede maar niet heus. En natuurlijk mag je ervoor kiezen om een project te ondersteunen, iemand te helpen, als vrijwilliger met jouw kennis en kunde. De meeste experts die dit doen hebben wel allang een gezond bedrijf en die kunnen zich dit ook makkelijk veroorloven en doen dit vanuit een hele andere energie dan dit voorbeeld. Of er een coach is die haar een offerte heeft uitgebracht (dit kost namelijk ook weer geld voor de coach in dit systeem) dat vraag ik me ook af. Ik in ieder geval niet 😉 Groet, Marieke

 • Marieke schreef:

  Komt een vrouw bij de bakker en zij zegt: ‘Zeg bakker, ik wil heel graag jouw koolhydraatarm brood gaan eten want ik hoor daar zulke goede verhalen over. En ik betaal ze dan als ik dankzij dat brood 3kg ben afgevallen, en hoeveel ik dan betaal en wanneer dat is, dat wil ik graag met je afspreken. Kunnen we daar een afspraak voor plannen?’ #tegendebakker

 • Volgens mij ligt de grootste verantwoordelijkheid voor het slagen van je ondernemerschap nog altijd bij jezelf. Een coach betaal je voor advies en begeleiding, tips en trics en inzichten die je zelf (nog) niet hebt. Hoe je die vervolgens ten uitvoer brengt en inzet is aan jou. Dus no cure no pay klinkt alsof je geen enkel risico wilt lopen maar wél aan de haal wil gaan met de kennis van de coach.

 • >