👉 Gratis gids! Het gebruik van deze 7 excuses in je bedrijf kun je je ècht niet veroorloven.

Marieke Anthonisse – Zakenmam

girlAls kind van een ondernemende vader, op deze foto ben ik een jaar of tien, was ik vaak ‘kantoortje’ aan het spelen, dan regelde ik alles wat er maar moest gebeuren.

Na de Middelbare school heb ik een aantal jaar in het buitenland gewoond en gewerkt; een high-school jaar in de USA, au-pair op Corsica, daar vervolgens twee jaar in de reisbranche gewerkt en toen ik op mijn 22e terug in Nederland was vond ik het tijd worden voor een studie. Het werd SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) en ik ging ook direct in de verstandelijk gehandicapten-zorg werken, als begeleider op een woongroep.

In 1998 ben ik voor mijzelf begonnen. In dat jaar, ik was net klaar met mijn studie las ik een artikel in de krant over Professional Organizers, een beroep overgewaaid uit Amerika. Ik voelde aan alles: Dit ben ik. En zo werd ik een van de eerste professional organizers in Nederland. Ik hielp particulieren met het terugkrijgen van structuur, overzicht en rust in hun leven. Heel erg leuk en dankbaar werk.

Na enkele jaren maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven en ben ik in-company trainingen gaan geven op het gebied van persoonlijke efficiency, time-management en emailbeheer. Ik heb vele honderden mensen geholpen om weer overzicht over hun werk en tijd te krijgen zodat zij een betere professional konden worden. Dat doe ik overigens nog steeds, ik heb een paar super leuke bedrijven als klant waar ik af en toe met veel plezier mensen train en begeleid.


Keuzes maken

In het begin combineerde ik mijn bedrijf met mijn baan in de zorg. Steeds kon ik minder uren in loondienst werken omdat ik meer klanten kreeg. Na zeven jaar, in 2004, werkte ik nog maar een paar uur per week in de zorg. Het was het jaar waarin ik moeder werd en het werd tijd om keuzes te maken. Ik koos voor mijn dochter en mijn eigen bedrijf en stapte uit de zorg.

Ik ben mij in de jaren daarna verder gaan bekwamen als coach/trainer en ben opleidingen gaan doen. Investeren in mezelf, dat vond en vind ik heel belangrijk. Door hard te werken, goede service te verlenen, aandacht te hebben voor mijn klanten en door mijzelf te blijven ontwikkelen groeide mijn bedrijf gestaag verder.

Super gaaf natuurlijk maar ik was wel te hard aan het werk en ook toe aan een nieuwe uitdaging.


Het coachen van ondernemers

In 2010 werd ik voor de tweede keer moeder en een jaar later ben ik een opleiding tot businesscoach gaan doen. Ik voelde dat dit de impuls was die ik nodig had in mijn eigen ontwikkeling. Ik groeide verder door alle kennis die ik kreeg, door met nieuwe klanten aan het werk te gaan. Ik kon een nieuwe richting op met mijn bedrijf.


Alles komt samen

Begin 2012 werd de naam Zakenmam mij ingegeven toen ik bezig was met een oefening om mijn doelgroep te omschrijven. Hier zie de de betreffende pagina uit mijn schrift en hoe dit proces ging. Ik voelde meteen dat deze naam goud was. Maar ja, ik had net fors geïnvesteerd in een andere bedrijfsnaam (Businesscoach Marieke), de hele huisstijl inclusief website was klaar dus ik dacht ‘Ik doe nu maar even niets met de naam Zakenmam behalve de url claimen.’

In het voorjaar van 2014 besloot ik om Zakenmam toch als bedrijfsnaam te gaan gebruiken. Dit voelde heel goed en compleet, alles kwam samen: Mijn jarenlange ervaring als ondernemer, als professional organizer, als time-management trainer, als (business)coach èn als moeder en vrouw! Ik word blij als ik vrouwen zoals jij kan helpen en inspireren en tegelijkertijd hou ik mijn aanbod simpel en toegankelijk.


Gelukkig zijn

Het gaat er natuurlijk vooral om dat je gelukkig bent in wat je doet, dat je je eigen pad volgt. Je bedrijf laten groeien oké, maar je bent toch méér dan je bedrijf en daarbij: Je bedrijf is een middel, niet een doel. Jouw bedrijf moet ervoor zorgen dat jij het leven kunt leiden zoals jij dat graag wilt, dat je keuzes kunt maken waar jij gelukkig van wordt, dát is het doel. En dat geldt ook voor mij.

In 2020, vijftien jaar nadat ik uit de zorg stapte, ben ik weer terug in de zorg gegaan. Ik combineer mijn eigen bedrijf met een part time baan als coördinerend begeleider in een horeca dagbesteding voor mensen met een beperking. Ik miste het werken met collega’s en het ging ook zakelijk wat minder. Deze stap gaf rust en ook meteen nieuwe energie.


Het moederschap

Mijn man William en ik zijn ouders van twee geweldige kinderen die zijn geboren in China. Onze dochter kwam in 2004 in ons leven en onze zoon adopteerden wij in 2010. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik een dochter uit China zou krijgen en ik ben ervan overtuigd dat ik voorbestemd was om moeder van deze twee kinderen te worden.

China en adoptie hebben dus een belangrijke plek in ons leven. Ik heb twee boeken over adoptie geschreven.

Wat kan ik verder nog over mijzelf vertellen? Ik kijk graag naar spannende series op Netflix. Ik ben dol op verse gemberthee en pure chocolade. Ik wandel met onze hond Gerrit. Prince is mijn all time favoriete artiest. Het bakken van (Paleo) lekkernijen gebeurt bijna wekelijks. Ik hou van opruimen en ben goed in weggooien. Dat zou je overigens niet zeggen als je mijn foto archief op de computer ziet. Ik ben introvert, kan goed alleen zijn. Maar ik ga ook heel graag op pad met mijn man, gezin of mijn vriendinnen.


Laten we er samen voor gaan

Het is mijn missie om met Zakenmam een sterke en mooie community neer te zetten met daarin de leukste vrouwen die hun bedrijf willen laten groeien én die hun gezin of al het andere naast hun werk net zo belangrijk vinden. Vrouwen die kiezen voor meer zichtbaarheid en succes zonder zich schuldig te voelen. Vrouwen die door middel van hun bedrijf en alles wat daaruit voortkomt willen bijdragen aan het creëren van een betere wereld.


Alle ballen in de lucht houden

Je vraag je misschien af: ‘Ik herken mijzelf in wat je beschrijft maar Marieke, hoe kan ik mijn bedrijf laten groeien? Wat is een volgende stap, hoe hou ik het overzicht? Ik weet niet hoe ik alle ballen in de lucht kan houden, er is zoveel te doen voor mijn bedrijf en mijn gezin is er ook nog!’ En daarbij ook vaak: Wie ben ik om dit te willen? Er zijn al zoveel anderen, wie zit er nu op mij te wachten? Kan ik dit wel? Wat als ik faal? Wat als het wèl lukt?’ Ik hoor je! Ook ik worstel wel eens met een miljoen to do’s, veel te lange werkdagen, een schuldgevoel omdat ik mijn kinderen niet tekort wil doen. Angst krijgt mij ook wel eens te pakken.

Mijn remedie: Actie! En dat is ook precies waar ik goed in ben en waar ik mijn klanten bij help: overzicht scheppen, kennis doorgeven en dan in vertrouwen acties gaan uitvoeren. Ik focus daarbij op kleine stappen op weg naar het grotere doel. Zodat niemand zich overweldigd maar juist energiek en geweldig voelt! Een van mijn klanten heeft het mooi verwoord:

Ik was al een tijdje een manier aan het zoeken om mijn bedrijf een andere wending te geven. Ik zag er als een berg tegenop hoe ik dit allemaal kon gaan doen. Ik zocht iemand die mij hierbij kon helpen. Ik heb voor Marieke gekozen omdat zij ‘echt’ is, zonder poespas. Ik ervaar haar als een toegankelijk en warm persoon die ook dingen van haarzelf laat zien. Ze legt alles helder en duidelijk uit, ik vind haar werkwijze met video’s en modules erg prettig. Ik vind haar ook gezellig en met gevoel voor humor. Ze is kundig in haar vak, komt afspraken altijd na. Een groot pluspunt vind ik dat zij veel persoonlijke aandacht geeft.


Mijn belofte aan jou

Ik hou het met Zakenmam heel dicht bij mijzelf, ik neem mijzelf mee in alles wat ik doe. Persoonlijke aandacht en kwaliteit van werken staan hoog in het vaandel, dat is altijd zo geweest. Het praktische staat steeds voorop. Geen ingewikkeld gedoe, niet lullen maar poetsen. En vooral plezier hebben onderweg. Een dag tegelijk. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek, of neem via onderstaande knop contact met mij op. Ik help je graag verder!

Bekijk referenties Neem contact op

>