👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Mijn relatie met geld

oktober 22, 2015 • Blog, Geld

 

Frau mit Fernglas und Geld

 

Geld.
Vier letters.
Vier letters die zorgen voor:
Kracht
Hoop
Kansen
Woede
Afgunst
Onderdrukking
Pijn
Weelde
Geluk
Vrijheid

En zo kan ik nog wel een half uur doorgaan.
Het is natuurlijk niet het geld dat hiervoor zorgt, het zijn de Mensen die dit doen.

Nu ik zo vol bezig ben met de Geld en Geluk challenge die op 2 november van start gaat word ik dagelijks geïnspireerd en ook uitgedaagd over dit onderwerp.
Geld.
Mensen vragen mij: Waarom doe je eigenlijk een challenge over geld? Dan vertel ik dat veel vrouwen alles omtrent geld gewoon ‘een dingetje’ vinden. Dat ik begin dit jaar al had bedacht hier een challenge over te gaan maken maar dat ik dit samen met iemand wilde doen die veel meer verstand van geld heeft dan ik. Die persoon vond ik in Rebecca, we zitten samen in een jaarprogramma en zij is budget coach. En zo geschiedde.
De challenge doen we om vrouwen te bereiken en ze te helpen hun relatie met geld te versterken. Het gaat om bewustzijn, realistisch zijn, zien hoe rijk je al bent, in actie komen om je wensen te gaan waarmaken en er zit natuurlijk een heel groot FUN aspect aan een challenge. Het moet vooral een online feestje worden en ik kan je verzekeren dat wordt het!

Maar goed, ik word dus dagelijks geïnspireerd èn uitgedaagd. Ook sta ik regelmatig versteld van mijzelf, mijn eigen ‘money mindset’ en de belemmerende gedachtes die ik heb over geld, ondanks dat ik vind dat ik hier al heel veel stappen in heb gezet.

Het is super inspirerend om te lezen hoe succesvolle mensen denken over en omgaan met geld. De lessen die zij geleerd hebben, de keuzes die zij maken. Wist je dat Oprah nog steeds zelf haar handtekening zet voor de financiële zaken in haar bedrijf? Controle!!
En wist je dat John Lennon en Paul McCartney op een zonnige middag, way back, besloten: ‘Ik wil eigenlijk wel een zwembad in mijn tuin, jij ook? Zullen we een liedje schrijven?’ Haha, de tijd waarin tegen zoveel werd aangeschopt maar ondertussen waren ze gewoon ook lekker bezig met het goede leven in materiële zin.
En ik smul van verhalen van mensen die vanuit ‘niets’ een succesvol bedrijf hebben opgezet. Van die ‘self made ondernemers’  en hoe zij zichzelf uitdagen, ontwikkelen, het pad dat ze bewandelen.

Uitgedaagd word ik ook. Ik kan me over heel veel dingen opwinden. En dan een oordeel hebben. Bijvoorbeeld dat het oneerlijk is verdeeld in de wereld. Dat er zoveel mensen zijn die geen geweten lijken te hebben en alleen maar bezig zijn met het vullen van hun eigen portemonnee.
Gelukkig staat daar genoeg positiefs tegenover. Alle mensen en organisaties die projecten opzetten en ondersteunen, bijdragen op hun manier aan een betere wereld.
Ik kan me ook verbazen over de armoedige mindset van sommige mensen die veel geld hebben. Ken je die documentaire over dat gezin in Amerika, met dat Versailles huis? Steenrijk maar jeetje, wat een armoedige mensen zeg. Maar ook dichter bij huis kom ik ze tegen.

We hebben dus allemaal een relatie met geld en hiermee bedoel ik dat iedereen op een bepaalde manier denkt over geld en die gedachten zorgen uiteindelijk voor acties en gedrag.
Die relatie uit zich niet alleen in hoe je met geld omgaat, bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt om geld uit te geven en dus alles lekker oppot, of dat je juist alles heel snel uitgeeft.
Nee, je relatie met geld uit zich ook op andere gebieden. Bijvoorbeeld in het stellen van grenzen naar klanten, familieleden, vrienden.
Een klantgesprek dat geen 30 minuten maar steevast uitloopt naar 45 minuten of meer.
Een moeder van school wiens kind altijd bij jouw kind komt spelen en nooit een keer andersom.

Hoe zit het met mij? Hoe is mijn relatie met geld? Dit is een voorbeeld van iets waar ik mezelf over verbaas:
Voor de challenge zijn Rebecca en ik bezig om leuke prijzen te verzamelen, we willen elke dag een prijs weggeven, iets waar vrouwen heel erg blij van worden. Ik benader dan ook zonder probleem een bedrijf en vraag of ze iets willen doneren. En het leukste is: iedereen zegt ja! Zo hebben we echt al hele gave prijzen klaarliggen, qua waarde oplopend tot wel 395 euro!
Omdat de prijzen niet voor mijzelf zijn pak ik zo de telefoon en stel mijn vraag.
In mijn bedrijf vind ik niets moeilijker dan de telefoon pakken en een mogelijke klant opbellen. Ik vind mijn tarieven eigenlijk te laag voor de waarde die ik geef maar vind het spannend om ze te verhogen en ik zit hierbij dan te vaak in mijn hoofd en bedenk redenen waarom klanten dat nooit gaan betalen en dat ik dan geen klanten meer krijg en dus mijn bedrijf kan opdoeken.

Als je hier dieper op inzoomt zit er altijd een angst onder en uiteindelijk komt het er op neer dat het angst om afgewezen te worden is.
Je voelt je niet sterk genoeg om de grens te stellen of om een verandering door te voeren terwijl je af wil van hoe het nu is.
Herkenbaar?
Voor veel van mijn klanten wel en ik help ze erbij. Dat kan ik.
Geld en alles wat daarmee te maken heeft, is innerlijk werk. Je zult naar binnen moeten om dit te veranderen. En dat blijft altijd zo. New level, new devil.
Ook ik heb dit innerlijk werk te doen. Mijn coach helpt mij daarbij. En mijn coach heeft zelf ook weer een coach. Want we hebben allemaal een ander nodig om verder te komen in ons leven.

Een paar jaar geleden heb ik een certificering gehaald om te werken met de zogenaamde Geld archetypes. Je doet een test en dan krijg je helder wat jouw overheersende archetype is. Hierdoor heb ik ook weer zoveel over mijzelf geleerd en weet ik beter wat mijn sterke en zwakkere gebieden zijn als het aankomt op geld en grenzen.
De Geld & Geluk challenge heeft ervoor gezorgd dat ik deze methodiek weer ga oppakken en inzetten in mijn bedrijf. Ik kan hiermee echt veel vrouwen helpen!

Nu wil ik jou vragen:
– hoe zou jij jouw relatie met geld willen omschrijven, wat vind je makkelijk en wat juist lastig?
– zie jij dat dit ook van invloed is op de grenzen die je stelt, wat is je ontdekking?
– heb jij een tip hoe jij bent omgegaan met iets wat je eng vond op dit gebied?

Dankjewel voor je reactie onderaan dit artikel.
Deel het gerust in je netwerk als jij weet dat dit anderen ook kan helpen.

Heb jij een vraag over je bedrijf, over geld, over grenzen stellen, mail me dan. Ik maak graag een artikel of video voor je.

En mocht je het nog niet hebben gedaan: Meld je aan voor de Geld & Geluk challenge als jij jouw relatie met geld ook wilt versterken. Het wordt echt super leuk!

Lieve groet,

email naam

 

>