👉 Gratis gids! Het gebruik van deze 7 excuses in je bedrijf kun je je ècht niet veroorloven.

Leren van de beste chef-koks ter wereld

april 30, 2015 • Blog, Marketing

Concentrated female chef garnishing food in kitchenWeet jij welke mensen mij mateloos fascineren?
Chef-koks.
Nou ja, eigenlijk vind ik iedere vakidioot fascinerend omdat ik altijd zoveel inspiratie van die mensen krijg, maar chef-koks hebben toch wel een streepje voor.
Komt vast omdat ik zo enorm kan genieten van gaan eten in een restaurant.
Het liefst zonder mijn kinderen zeg ik eerlijk.
Voor mij de ultieme manier om te ontspannen (en weer eens rustig bij te kletsen met mijn man en/of andere tafelgenoten).

Toen ik enige tijd geleden op Netflix de aankondiging las over een nieuwe documentaire serie genaamd Chef’s Table was ik op voorhand al verkocht.
Zes toppers van chef-koks uit de hele wereld worden geportretteerd, vertellen hun verhaal.
Letterlijk en figuurlijk smullen geblazen.

Van chef-koks kan ik, en jij als ondernemer misschien ook, heel veel leren.
Chef-kok dekt wat mij betreft trouwens de lading niet.
Het gaat niet alleen om het koken.
Deze mensen zijn artiesten, kunstenaars, leiders, planners, visionairs, leraren, sfeermakers.
Durven tradities omver te gooien door te experimenteren.
Worden vaak eerst verguisd en moeten dealen met opstartproblemen.

Nog zoiets: Vernietigende recensies krijgen maar doorgaan met je idee, schijt hebben aan de gevestigde orde, uitdagend blijven zijn.
Op een gegeven moment: Ga ik stoppen? Werkt het inderdaad niet zoals ik had gedacht?
Maar er is geen alternatief, het gaat om je roeping volgen, doen waar je voor bestemd bent en dan daarin het hoogst mogelijke niveau halen.

Het gevoel dat je soms kunt hebben als het wat minder gaat, ik denk dat iedere ondernemer dat meemaakt.
Dan is het belangrijk dat er mensen zijn die samen met jou blijven geloven, je stimuleren om door te gaan.

Wat ik ook zo mooi vind is dat een chef-kok laat zien dat je met één ingrediënt wel tig verschillende gerechten kunt maken.
Je klanten hiermee een geweldige en verrassende ervaring bezorgen.

Dit is ondernemerschap in z’n meest pure vorm voor mij.
In beweging blijven, niet stilstaan.
Met een team steeds weer een goede prestatie neerzetten want niemand kan het alleen.
In de leer gaan bij anderen.
Wijze les: Een half uur voordat je restaurant opent, eet een goede maaltijd met het hele team.
Oftewel: Zorg goed voor jezelf.

De beste gerechten zijn simpel, eenvoudig, je proeft de essentie en de liefde van de chef-kok.
Respect tonen voor de ingrediënten.
Zo is het voor alle business wat mij betreft; Maak het kleiner (hou het eenvoudig) is niet voor niets mijn business-mantra.

Ook chef-koks moeten kansen herkennen en grijpen als ze langskomen.
Ze maken hierbij uiteraard wel eens fouten, en ze leren dat je alleen vooruitkomt in het leven als je leert van die fouten.
Een fout is dus een levensles-in-vermomming, maar dat wisten jij en ik allang 😉

Ik vraag me altijd af: Hoeveel uur per dag werken die mensen?
Ik bedoel, ik maak per dag toch ook best wat uurtjes, maar als ik dan zo’n chef-kok ‘s ochtends op de markt zie lopen op zoek naar de beste ingrediënten, of een bezoek brengt aan locale leveranciers (ook vakidioten) en daarna tot ‘s avonds laat in de keuken de boel aanjagen, kunstwerken produceren, mensen een topavond bezorgen, pffff, nou respect hoor.
Die gedrevenheid, ik hou er heel erg van.

Het belangrijkste wat ik uit documentaires als deze haal is dat ‘Passie’ ingrediënt nummer 1 is.
Als je dat voorop zet, dan stroomt het zeker.
Wat dus niet wil zeggen dat je direct het succes haalt waar je van droomt en de erkenning (bijvoorbeeld in de hoeveelheid klanten) krijgt die je verdient.
Het is ‘gewoon’ een kwestie van met focus doorgaan, vertrouwen hebben, houden en je omringen met mensen die in je geloven.

Het lijkt me leuk om van jou te horen:
– heb jij ook een bepaalde beroepsgroep die jou mateloos fascineert, welke is dat en waarom?
– heb je een tip van een documentaire die wij allemaal zouden moeten zien om inspiratie te krijgen voor ons werk en leven?
– heb je iets anders dat jij wilt delen?

Als jij een vraag hebt over jouw bedrijf, over jezelf als ondernemer, stuur me een mail dan maak ik wellicht een video of blog speciaal voor jou!

Dankjewel voor je tijd en tot de volgende keer!

email naam

>