👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Laat het los, laat het gaan.

november 2, 2016 • Blog, Mindset

Business message Let It GO
Situatie 1: Een klant vertelt mij dat zij problemen heeft met een betaling van haar klant. Deze klant is eenmalig bij haar geweest maar heeft nog niet betaald. Diverse pogingen om contact te krijgen met haar klant levert niets op. Ze krijgt gewoon geen reactie op mail, telefoon, whatsapp. Niets. Complete radiostilte.

Situatie 2: Een (andere) klant vertelt mij dat ze al wekenlang probeert contact te krijgen met een nieuwe klant van haar. Deze mevrouw wilde na een startsessie wel verder. Een concrete afspraak werd kort van te voren afgezegd en sindsdien lukt het haar niet meer om een nieuwe afspraak met deze mevrouw te maken, er wordt niet gereageerd.

Herkenbaar?
Ik denk dat we allemaal wel eens zoiets hebben meegemaakt.
Zeer irritant, onbeschoft en zonde van je tijd en energie.

In deze gevallen was mijn advies: Laat het gaan.
In de eerste situatie ging het gelukkig om een klein bedrag. Nu is een klein bedrag net zo belangrijk als een groot bedrag, het gaat natuurlijk om het principe dat iemand iets van jou heeft gekregen en daar gewoon achteraf niet voor betaalt.
Als het een groot bedrag zou zijn dan is het misschien meer de moeite waard om er werk van te maken.
Ik heb het ÊÊn keer meegemaakt, dat iemand mij nog â‚Ŧ 300,- schuldig was na een geleverde dienst.
Daar heb ik op een gegeven moment wel werk van gemaakt, ook zonder resultaat en toen heb ik het laten gaan.
Ik had helemaal geen zin om nog een seconde langer energie in deze persoon te steken.
Misschien noem je dit nu gemakzucht maar mij was het alle moeite niet meer waard.

Dit heb ik als ‘leergeld’ afgeschreven voor mijzelf. Ik heb ervan geleerd dat ik duidelijker moet zijn in de voorwaarden waaronder ik wil werken.
Vooraf betalen dus in dit geval.
En dat is wat ik mijn klant dan ook heb verteld: Ga alsjeblieft zorgen dat je jouw geld van te voren hebt. Je wilt dit soort klanten en dit soort situaties niet. En jouw leukste klanten betalen je met liefde vooraf, of pinnen direct na afloop, die vinden dat geen probleem!

Ook in de tweede situatie is het volgens mij het beste om het te laten gaan.
Want zo iemand wil gewoon niet echt met je aan het werk, anders had deze mevrouw toch allang teruggebeld?
Loslaten en focussen op leukere nieuwe klanten, daar ruimte voor maken.
Vertrouwen dat die leukere nieuwe klanten er (in grote aantallen) zijn en dat die jou zullen vinden als de tijd er rijp voor is.

Klakkeloos accepteren dat sommige klanten niet betalen?
Nooit moeite doen om die nieuwe afspraak met de klant te maken?
Nee, dat zeg ik niet.
Je mag, nee moet, er zeker wel achteraan, je bent het waard.
Maar als het overduidelijk is dat je aan een dood paard aan het trekken bent, dan is het beter om je energie op andere, betere, leukere zaken te richten!

Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaring, mening, gedachte.
Heb jij ooit iets soortgelijks meegemaakt?
Wat deed je toen en met welk resultaat?
Leuk om dat hieronder te lezen.

Heb jij een vraag over jouw bedrijf laat het mij weten, ik help je graag verder!

Groet,

email naam

 

 

 

 • Samenda Nieuwkoop schreef:

  Ik ben ambulant kapster. Ik heb voor twee weken terug voor een dichte deur gestaan. Er staat in mijn algemeen voorwaarden dat als ik voor een dichte deur sta, her volledige bedrag in rekening word gebracht. Haar netjes gebeld, berichtje gedaan, factuur door de bus. Ze snapte her en wilde betalen en dan een nieuwe afspraak maken. Ondertussen al ander halve week verder, en nog nier betaald, ondanks mijn berichten, extra rekening door de bus. Niks meer gehoord. Nu denk ik wat nu?

  • Marieke schreef:

   Hoi Samenda, dank voor je reactie. Tja, ik zou dit loslaten. Deze klant wil je niet. Maar dat is mijn mening! Groet, Marieke

 • Andra schreef:

  Beide situaties ook al wel eens meegemaakt, ik denk bijna iedereen wel.
  In het geval van niet betalen. Bijna al mijn leerlingen betalen direct na de les, contant of per pin. Een paar leerlingen ken ik al langer, dus als zij eens een keer het geld niet bij zich hebben, doe ik er echt niet moeilijk over, dan betalen ze gewoon de volgende keer. Ik heb gemerkt dat mijn leerlingen en hun ouders over het algemeen heel netjes betalen, ik hoef daar maar zelden achteraan. Ik word ook weleens ingehuurd door scholen, en daar is het een heel ander verhaal. Zij werken vaak met een extern administratiekantoor en die nemen het vaak niet echt nauw met mijn betaaltermijn. Ik heb geleerd dat dreigen met incasso heel goed werkt. En direct, de dag nadat de betalingstermijn vervalt, stuur ik een herinnering. Na twee herinneringen een aanmaning met 39 euro administratiekosten. Dat werkt heeeeeel erg goed. 😀 Wat dat betreft laat ik niet los hoor!

  Ik heb een enkele keer een intake gedraaid en daarna niets van een leerling gehoord. Prima, ik ga daar zelf absoluut niet achteraan. Zij moeten de bereidheid tonen om met mij te willen werken, en dan ben ik meer dan bereid om met hen te gaan werken. Niet andersom. Graag of niet. 😉

  • mariette schreef:

   Ik was dus die eerste klant! Heb toch niet losgelaten en inderdaad gedreigd met een incassobureau, verder ben ik blijven geloven dat deze klant toch echt wel gaat betalen en inderdaad twee dagen na mijn dreiging met incassobureau heeft ze gereageerd. Ze had natuurlijk geen mail met factuur ontvangen( was al drie keer gestuurd plus per post). Of ik de factuur nogmaals zou willen sturen, ook deze mail kreeg ze niet binnen dus alle gegevens per app gestuurd en binnen het uur stond het bedrag op mijn rekening!

  • Marieke schreef:

   Hee Mariette, wat goed van je, en mooi dat je toch hebt vastgehouden. Proof me wrong 😉 Groet, Marieke

  • Marieke schreef:

   Hoi Andra, klinkt goed en dat jij leuke klanten hebt! Als je langer samenwerkt kun je natuurlijk prima afspreken dat de betaling een dag later komt, persoonlijk contact is toch super belangrijk. Groet, Marieke

 • >