👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Ja, het is eng en we gaan gewoon vrolijk verder!

september 12, 2017 • Blog, Mindset

Een tijdje geleden was ik met een aantal klanten aan het werk.
Ik vroeg ze naar hun doelen voor het komend halfjaar.
Ik vroeg ze ook: ‘Wat vind je hier spannend of eng aan, waar zie jij tegenop?

Het is goed en belangrijk om aandacht te besteden aan de dingen die je eng vindt in je bedrijf. Het is goed om ze te benoemen, om erover te praten, om te constateren dat iedereen angsten heeft.
Echt hoor, iemand die zegt dat ‘ie geen angsten heeft, die geloof ik voor geen meter.

Er werden zaken genoemd als: Ik zie ertegen op om mensen op te bellen. Ik ben bang dat mijn trainingen niet gevuld zijn. Is er wel animo voor wat ik te bieden heb? Ben ik wel goed genoeg? Wat vinden anderen van mij?
Het was eigenlijk wel grappig want dit zijn in mijn ogen gewoon de universele angsten van elke ondernemer, ik kom deze altijd tegen!

Ontkennen maakt het alleen maar erger.
Door stil te staan bij je angsten, door er even wat licht op te schijnen erken je dat je angsten hebt, dat er spannende dingen zijn.
Hierna kun je dan veel makkelijker verder, met een actie.
De enige remedie is namelijk: iets gaan doen.
Een kleine actie kan al zorgen voor meer vertrouwen en dat heb je nodig, dan kun je verder.

Toen ik na dit moment verder wilde werd ik ’teruggeroepen’.
Er werd mij gevraagd: ‘Wat vind jij nu eigenlijk spannend en eng Marieke?’
Hahaha, goede vraag, ik zei toch dat het universele angsten zijn….

Ook ik vind dingen spannend en eng.
Hartstikke eng.
Zo kwamen er toen dit speelde bijna 1000 agenda’s aan, een pallet vol.
Daar had ik 1/4 deel al van verkocht in de voorverkoop.
Hier was ik al super trots op met dank aan de kopers!

Reken maar uit hoeveel er nog verkocht moesten worden.
Die agenda’s, die moest ik natuurlijk wel allemaal betalen na levering.
En had ik ook al geïnvesteerd in het ontwerp en de opmaak van de agenda, , marketing materiaal, de dozen en kaarten om het allemaal leuk en hip te versturen want ik wil dat het een mooie beleving is voor de gebruiker om de agenda uit te pakken.
Samen investeringen van toch zo’n dikke 15.000 euro.
Dat is geen bedrag dat ik ‘even’ uit mijn mouw schud, ik werk daar echt maanden naar toe en ik maak keuzes om andere dingen nu even niet te doen want de agenda moet betaald.

Ja, zei ik, hier lig ik ’s nachts wel eens wakker van.
Dan zie ik mijzelf een jaar later met nog honderden agenda’s in mijn kantoor…..
Of ik lees vernietigende reviews over de agenda die ik met zoveel liefde heb gemaakt en helemaal in eigen beheer uitbreng.

Dat dus, dat is iets wat ik momenteel heel erg spannend vind.
Maar ik vind het ook spannend of er mensen naar mijn event, workshops of programma’s komen, of er wel genoeg klanten voor mij zijn en of ik wel goed genoeg ben voor het werk dat ik doe.

Nu weet ik inmiddels echt wel dat deze zorgen part of the deal zijn en zullen blijven, het hoort bij het ondernemerschap.
Ik kan mijn angsten en zorgen dan ook vrij snel tackelen, want ik kan mijn nachtrust én mijn tijd overdag goed gebruiken.
Er is namelijk een nóg grotere kracht aanwezig: Vertrouwen.

Ik vertrouw er gewoon 200% op dat alles gaat zoals het moet gaan en dat het voor mij het beste is zoals het zal gaan.
Volg je me nog?

Dit gaat dus niet over achterover leunen en denken: Het komt allemaal wel goed.
Dit gaat over heel hard doorwerken, dingen blijven doen die ik eng en spannend vind (publiciteit willen en dus hup, op pad) en daarbij vertrouwen op de voor mij beste uitkomsten.
En die uitkomsten (de agenda is uitverkocht, ja mensen worden klant, ja, ik ben goed genoeg), die visualiseer ik dan ook.

Waarom deel ik dit?
Niet omdat ik het nu perse over mijzelf moet hebben maar wel omdat ik het belangrijk vind dat jij leest dat iedereen te maken heeft met dit soort momenten.
Dat er niets mis is met jou als je een piekermoment hebt, het gaat erom dat je er niet in blijft hangen, het niet als DE waarheid aanneemt maar dat je het wel erkent en daarna weer door!
Afgesproken?

Ik zou het leuk vinden om in een reactie te lezen wat dit artikel met je doet.
Welke zorgen of angsten heb jij wel eens?
Waar lig jij wel eens wakker van?
Hoe ga je er dan mee om, wat werkt voor jou?

Heb je een (andere) vraag over jezelf, over jouw bedrijf?
Laat het mij weten, ik help je graag verder.

Dankjewel voor je tijd en aandacht!

Groet,

 

 

 • Patty-Lou schreef:

  Lieve Marieke

  Wat heerlijk herkenbaar en ook mindful en vol met (ruimte voor) reflectie en visualisatie Helaas kan ik niet naar je evenement komen vanwege een gepland weekend. Maar ik hou het in de gaten. Dank voor je inspiratie

  • Marieke Anthonisse schreef:

   Hoi Patty-Lou, dank voor je reactie en we zien elkaar vast wel een andere keer! Groet, Marieke

 • Linda schreef:

  Hoi Marieke,

  Heel herkenbaar! Garanties zijn er niet en het investeren blijft altijd een onzekere kant houden. Maar soms voelt het gewoon goed en dan ga je ervoor! Ondanks ‘stemmetjes’ en je omgeving (manlief) die zich afvragen of het wel op gaat leveren wat je erin stopt. Maar ja, het nemen van het besluit alleen al levert al een boost van zelfvertrouwen op! Zo heb ik besloten te investeren in een nieuwe website, waarbij ook een zogenaamde ‘salesfunnel’ tot stand moet komen. Die website moet dus diverse functies gaan krijgen en die website laat ik dus maken want ik wil het wel goed en ik kan het niet. En nu we toch bezig zijn inmiddels ook bezig met een nieuwe naam en een nieuw logo. Enneh, het is toch leuk om te doen, om zo met je bedrijf bezig te zijn! En dat geeft weer energie, en vertrouwen en dat straal je dan weer uit. En tja, tussendoor lig je inderdaad af en toe wakker en dan vraag je je af of mensen hier wel op zitten te wachten, of iemand anders het al beter heeft uitgewerkt, enz.
  Maar: Ik ben ik en ik doe het op mijn manier. En dan komt het goed!
  Hartelijke en zonnige groet,
  Linda

  P.S. Fijne inspirerende tijd gewenst voor jou en de ondernemers die bij je zijn in Italië!

  • Marieke Anthonisse schreef:

   Hoi Linda, dank voor je reactie en wat een mooie investeringen doe je! En het op je eigen manier doen is ook heel belangrijk. Groeten van Marieke

 • Yvonne Verhoeven schreef:

  Heel herkenbaar…. Ik werk met groepen,voornamelijk vrouwen, en heb het dan over leefstijlverandering. Vaak denken ze dat bij mij alles goed gaat, als ik dan een eigen voorbeeld geef waaruit blijkt dat dat niet zo is, gaan ze anders naar hun eigen situatie kijken en zien ze het minder zwart in. Helpt de boel relativeren zeg maar. Mijn angst is toch wel dat de groepen niet vol genoeg zitten…. Maar ik heb heel erg geleerd, dit jaar, om de dingen stap voor stap te doen en keuzes te maken. (waar de vierdaagse van Nijmegen al niet goed voor is, dat is letterlijk stap voor stap…) Als iemand in week 1 begint over een feest volgende maand, zeg ik nu daar hebben we het twee dagen voor het feest wel over….. En dat geeft rust!

  • Marieke Anthonisse schreef:

   Hoi Yvonne, dank voor je reactie en wat goed dat je voorbeelden deelt met jouw klanten. Dat geeft hen inderdaad een andere kijk op zaken en het relativeren is heel belangrijk denk ik. Iedereen werkt gewoon hard op haar eigen manier en komt daarbij van alles tegen! Groet, Marieke

 • Saskia schreef:

  Hoi Marieke,
  Mooi geschreven weer! Ja en herkenbaar…als zelfstandig ondernemer en alleenstaande moeder vind ik het steeds weer een uitdaging om in mijn vertrouwen te blijven, dat ik elke maand weer genoeg verdien met mijn passie om alles rond te breien. Vertrouwen, daar gaat het idd om….het komt linksom of rechtsom altijd weer goed. Spannend is het wel maar he als ik een saai bestaan wil, had ik wel iets anders gekozen haha. Dank voor het delen en benoemen. Enne bij deze bestel ik een agenda, had er nog niet aan gedacht, maar ik ben fan! Ik snap dat dat niet via deze weg gaat, dus zal het off. doen.

  Heel veel plezier in Italie!!

  Lieve groet,
  Saskia

  • Marieke schreef:

   Hoi Saskia, dank voor je reactie, met focus doorwerken, goede kwaliteit leveren en vertrouwen, zo is het! Leuk dat je de agenda weer gaat bestellen! Groet, Marieke

 • Susan schreef:

  Hoi Marieke, wat leuk om eens een kijkje te krijgen in jou angsten en investeringen. Leuk dat jij je zo kwetsbaar durft op te stellen.
  Maar met die agenda’s komt het zeker goed. Ik heb hem al bij je besteld. Ik was al een tijd op zoek naar een agenda die past bij mijn werk en mijn gezin. Maar alle agenda’s zijn eigenlijk gewoon gemaakt voor werk of prive. Dan loop je met 2 agenda’s of alles in een te kleine agenda te krabbelen. Nou dat gaat gewoon mis. Heel veel succes! En ik kijk uit naar mijn agenda

  • Marieke schreef:

   Hoi Susan, dank voor je reactie. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met de (verbeterde) agenda voor 2018! Groet, Marieke

 • Hijweege Margriet schreef:

  Ja, super veel lef voor nodig, maar leven is ook het meervoud van lef!
  Ik ben sinds een jaar een nieuwe onderneming begonnen: Over! voor werkende vrouwen in de overgang. De relatie tussen werkvermogen en vitaliteit. Nou dat is een klus, 1,6 miljoen vrouwen betreft het maar niemand die er aan gedacht heeft er aandacht aan te geven. Nog veel te doen. Misschien volgend jaar samen in de agenda? Of wellicht nog meer…

  • Marieke schreef:

   Hoi Margriet, wat een mooie nieuwe richting, succes ermee! We houden contact. Groet, Marieke

 • >