👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Hoe erg zit jij jezelf nog in de weg?

februari 14, 2019 • Blog, Plannen & Organiseren

Ik ben het afgelopen week weer een paar keer tegengekomen, en dus een mooie aanleiding om er een stukje over te schrijven.
Waar ik op doel?
Op vrouwelijke ondernemers die zichzelf in de weg zitten.

Een van mijn klanten liet mij weten:
‘Met mijn bedrijf gaat het zoals je weet heel goed, ik heb genoeg klanten zonder dat ik daar al te veel moeite voor hoef te doen. En toch heb ik van de week gesolliciteerd op een baan voor drie dagen in de week met twee uur reistijd per dag. Mijn man verklaarde me voor gek: ‘Met één dag per week voor jezelf werken verdien je meer en heb je meer vrijheid!’ Ik heb denk ik gesolliciteerd omdat ik het nu allemaal niet meer overzichtelijk heb voor mezelf. Wil ik eigenlijk wel ondernemer zijn? Ik haat het gevoel om ‘nooit’ vrij te hebben. Ik wil gewoon werken en dan thuis echt vrij zijn en ontspannen. Nu zijn er altijd mensen die iets van me willen (of ik denk dat ze iets willen) en er is ook nog een druk gezinsleven. Ik heb het gevoel dat ik niets meer onder controle heb: werk, huishouden, echtgenoot zijn, slank zijn, lief, vriendelijk, sociaal, pffff. Daarna vind ik mezelf weer een verwend nest dat ik zo denk. Ik word heen en weer geslingerd tussen van alles en nog wat en wat zou ik graag rust in mijn hoofd hebben.’

Ik denk herkenbaar voor velen en dus liet ik haar, met mijn reactie, weten dat ik er een blog over zou schrijven.
Als ik een bericht als dit krijg (en die krijg ik dus regelmatig) dan lees ik er altijd van alles in.
Er is nooit een standaard reactie te geven, gelukkig maar.
Toch zie ik ook altijd wél veel overeenkomsten in wat ik lees en hoor van klanten of vrouwen waar ik mee praat.

Laten we bij het begin beginnen, eerst wil je dingen uitsluiten.
Hoe zit het met je voeding en slaap?
Zorg je wel goed voor jezelf?
Neem je (goede) aanvullende vitamines en mineralen, heb je wel eens bloed laten prikken?
De basis ligt hier en het is niet voor niets dat er steeds meer ‘hormoon’ experts zijn die vrouwen begeleiden.
Dus daar zou ik altijd naar laten kijken, zeker als je richting de vijftig gaat en hier spreekt een ervaringsdeskundige 😉

Dan is er de mindset, daar is ‘ie weer!
80% van jouw succes, op welk vlak dan ook, is mindset.
Word de baas die je wilt zijn in je bedrijf en zie jezelf als iemand die elke dag naar haar werk gaat.
Wil je thuis echt vrij zijn en ontspannen?
Zorg er dan voor dat je thuis vrij bent om te ontspannen.
Neem het besluit dat de werkdag om 17.00 uur is afgelopen en ga andere dingen doen!
Anders ben je ook maar gewoon 24/7 je eigen loonslaaf (als je überhaupt al loon uit je bedrijf haalt maar daar schreef ik onlangs al een blog over).

De frustratie zoals die ook in dit bericht naar voren komt zie ik altijd als een goed teken want iemand is er klaar voor om het anders te gaan doen.
Het is dan wel de kunst om zo snel mogelijk naar oplossingen te kijken, dus niet blijven hangen in het negatieve want dan krijg je daar alleen maar meer van.

Wil je stoppen als ondernemer en weer in loondienst gaan werken?
Jij mag het zeggen, jij bent de baas.
MAAR als je géén overzicht hebt en als je moe bent en je gefrustreerd voelt, dan zou ik daar op dat moment zeker geen knoop over doorhakken.
Eerst maar eens een paar dagen op tijd naar bed, dingen op een rijtje zetten (schrijven), je werkplek opruimen, lief zijn voor jezelf, lekker naar buiten en uit eten gaan met je partner.
Neem weer eens een moment om je planning te herzien en pak de controle over jouw tijd terug.
Mijn ervaring is dat dit rust in je hoofd geeft en dan ziet de wereld er vaak al weer een stuk beter uit.

Keuzes maken, daar gaat het om, of het nu goed gaat met je business of nog niet.
New level, new devil.

Wat kun je gaan uitbesteden, zakelijk en/of privé?
Het is toch logisch dat als je bedrijf groeit dat je dan anderen erbij haalt om je te helpen?
Oprah begon ook ooit in haar eentje.
Welke klanten/projecten kosten eigenlijk te veel energie en kun je beter loslaten?
Welke grenzen, op alle mogelijke fronten, mag jij opnieuw gaan stellen?
Hoe erg zit jij jezelf nog in de weg?

Word en wees de baas die jij wilt zijn in jouw bedrijf!
Heb je daar moeite mee laat je coachen door iemand die er niet emotioneel bij is betrokken en die jou in beweging zet en houdt.
En echt, welke keuze(s) je ook maakt, op dat moment is het allemaal goed.

Nu hoor ik graag van jou:
– Herken jij je in dit verhaal en hoe heb jij dit toen opgelost, wat heb je gedaan?
– Wat is nu iets dat jij zou willen aanpakken of veranderen in je bedrijf of leven?
– Welke andere reactie heb jij op dit artikel?

Mijn klant liet enkele dagen later weten dat ze zich beter voelde:
‘Jouw opmerking dat ik de baas mag worden die ik wil zijn neem ik van harte aan. Ik ga selectiever worden in welke opdrachten ik aanneem want soms weet ik van te voren eigenlijk al dat een opdracht mij te veel energie kost en ik het beter niet kan doen. Ook denk ik zeker dat mijn hormonen meespelen, ik ga op mijn voeding letten. En meer vrije tijd blokken in mijn agenda zetten. Mijn mindset is weer van ‘Ik moet’ naar ‘Ik wil’ en ik merk meteen dat dit nieuwe energie geeft. Ik spreek je snel!’

En zo is het maar net.
Eerst goed voor jezelf zorgen en dan de rest.
Je kunt het echt allebei hebben: succes met je business én succes als moeder.
Dat zie ik elke dag.
Als je maar keuzes durft te maken om er vervolgens vol voor te gaan op beide fronten.

Dank voor je tijd en aandacht, deel dit artikel gerust in jouw netwerk!

Groet,

 

 

 

Ps: Heb jij behoefte aan coaching op dit gebied neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

 • Laurence schreef:

  Ik herken me zeker in zo’n moment van twijfel. Bij mij is het denk ik het punt van een tweesprong: welke richting wil ik uit? Wat vind ik nou echt belangrijk? Kloppen mijn gedachtes wel. Wat mij helpt is om even de natuur in te gaan, oftewel naar het strand. En het de tijd te geven om te voelen wat ik het meest belangrijk vind of wat goed voelt. Dat kan een paar dagen zijn. Maar eind vorig jaar duurde het een paar maanden en ging het vooraf aan een spannende periode: de eindfase van mijn boek waar ik het uit handen had gegeven. Ik denk dat het allemaal heel menselijk is en ik sluit me aan bij praten met iemand (zoals Marieke dus). ????????????

  • Marieke schreef:

   Dank je Laurence! Ik denk, weet bijna wel zeker, dat iedereen dit soort momenten heeft. En dat is ook prima want als het wringt is het tijd voor een nieuwe stap. Zoals ik het ook beschrijf in het artikel. Afstand nemen werkt heel goed ja, lekker naar buiten. Er komt vanzelf een inzicht of antwoord waar je mee verder kunt. En dan ga je er weer voor! Zo tof dat jouw boek klaar is, een hele mooie prestatie. Groet, Marieke

 • Maayke Derks schreef:

  Met veel herkenbaarheid heb ik deze blog gelezen. Wij (mijn vrouw en ik) hebben samen een bedrijf, medewerkers waar wij ons verantwoordelijk voor voelen, jonge kinderen. Deze combinatie is met momenten hectisch. Wij hebben ons kantoor achter onze woning. Privé en zakelijk op 1 perceel. Een hele overtuigende keuze omdat wij een jong gezin hebben. Deze combinatie (werk en privé op 1 perceel) zorgde vorig jaar voor nieuwe uitdagingen. Het zijn kleine dingen die het gevoel van “dagelijkse sleur” doorbreken. Wij lunchen regelmatig buiten de deur. Even samen overleggen op neutraal terrein. Een andere omgeving, andere mensen om ons heen, andere sfeer en geur.
  Ik kan via de achterdeur van ons huis naar kantoor. Ik ga bewust via de voordeur. Ik heb dan het gevoel dat ik “echt” naar het werk wandel. Dagen op kantoor richt ik voor mezelf gezellig in. Geurstokje op de dossierkast, een gezellig achtergrondmuziekje…. Om de 2 uur ga ik 10 minuten uit het kantoor. Even achter de schermen vandaan. Dit zorgt ervoor dat ik veel productiever te werk blijf gedurende mijn dagen op kantoor. Ik heb 3 vaste dagen per week op kantoor en 2 dagen afspraken op locatie. Elke week gun ik mezelf een moment voor mezelf. Half uurtje is voldoende. Zijn de periodes hectisch dan “verwen” ik mezelf op een langer me-time moment. Daar kijk ik dan ook echt naar uit. Elke week sluit ik de werkweek af met een schoon kantoor. Dit geeft mij een opgeruimd en fris gevoel. Letterlijk. De week erop kan ik weer helder aan de slag.

  Mijn vrouw en ik hebben beide vaste momenten doordeweeks die wij apart doorbrengen met de kinderen. Hetzelfde principe als wij in loondienst zouden zijn. Deze mama-dagen zijn echt onze dagen. De weekenden waarin wij vrij zijn (2x per maand) brengen wij als gezin door. Samen naar de voetbalwedstrijd kijken van onze oudste zoon, wandelen in het bos, pannenkoeken eten en nog veel meer.

  Ondernemen is regie blijven houden over je werkzaamheden, planning, verantwoordelijkheden. Een hele opgave. Wij hebben geleerd in onze periode van ondernemen dat wij dingen bewust uitbesteden. Zo hebben wij sinds kort een dame die bij ons komt schoonmaken. Deze dame verdient een centje bij en wij houden bewust tijd over voor onze kinderen. Hebben de kinderen schoolvakantie dan gaan de kinderen bewust een paar dagen logeren bij opa en oma. Dat is leuk voor opa en oma en leuk voor de kinderen. Wij hebben bewust tijd voor de zaak.

  Ondernemen is voor ons een grote vrijheid. Vrijheid om ons werk en tijd zelf in te delen. Wij handelen in onze onderneming vanuit onze basis. Ons gevoel moet goed zijn bij onderhandelingen, zakenrelaties, werving medewerkers en andere bedrijfsmatige activiteiten. Is het gevoel niet overtuigend dan doen wij dit niet. Privé doen wij het op dezelfde manier.

  Sparren met mede-ondernemers en/of anderen is altijd prettig. Als ondernemende moeders lopen wij allemaal tegen dezelfde zaken aan. Weliswaar in andere vorm maar de grote lijnen zijn voor veel ondernemende moeders hetzelfde.

  Doen wat voor jezelf goed voelt! Dat is ons vertrekpunt.

  • Marieke schreef:

   Dankjewel Maayke voor jouw uitgebreide reactie. Heel leuk en inspirerend om te lezen hoe jullie de boel organiseren. Fijn weekend voor straks! Groet, Marieke

 • >