👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Hoe je je bedrijf ‘in de lucht’ kunt houden tijdens verlof.

oktober 27, 2016 • Blog, Marketing

img_0451

Ik kreeg een mail van Sophie, zij schrijft:

Ik ben nu ruim een jaar bezig met mijn eigen onderneming. Het betrof in mijn geval een behoorlijke carriere switch waardoor ik niet kon putten uit een bestaand netwerk maar klanten werven echt tijd kost. Nu begint dat dit najaar echt goed te lopen, dus ben een blij mens! Ik doe waar ik blij van word, waar ik goed in ben, ik leer de ballen uit mijn broek en er komt momentum in de aanwas van klanten dus de omzet stijgt. Gaaf dus!
Nu mijn uitdaging. Nog iets heel gaafs, want ik verwacht binnenkort ons 2e kindje. Ik ben ontzettend blij en gelukkig hierover, tegelijkertijd baal ik dat ik er een tijd uit ga nu het zo lekker begint te lopen. 
Heb jij, of misschien jouw lezers, tips hoe het momentum vast te kunnen houden gedurende mijn verlof of een boost te kunnen geven vlak voor mijn verlof? Zodat ik daarna de draad weer lekker op kan pakken in plaats van weer helemaal opnieuw te moeten starten? 
Ik ben heel benieuwd hoe jij hier als moeder en ondernemer naar kijkt! 
Groetjes, Sophie

 

Dankjewel voor je mail Sophie en allereerst natuurlijk gefeliciteerd met de komst van jullie kindje! Ik wens je een mooie kraamtijd met daarin alle tijd en aandacht voor je gezin. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste: dat je de rust hebt om te genieten van en te zorgen voor je kindje en jezelf.

Je vraagt hoe ik hier naar kijk, ik graaf even in mijn geheugen (!), hoe deed ik dat ook alweer?
In 2004 kwam onze dochter in ons leven (op de foto hierboven zie je ons in de hotelkamer in China) en in 2010 onze zoon. Ik werkte toen nog niet als ondernemerscoach, ik gaf in die tijd alleen in-company efficiency trainingen. In beide gevallen heb ik het toen lange tijd rustiger aan gedaan maar ik werkte toch ook wel door. William (mijn man) was minimaal 1 dag thuis en dat was de dag waarop ik dan buiten de deur kon gaan werken.
’s Avonds was er dan tijd voor ‘bureauwerk’ zoals mails beantwoorden.
Ik weet niet hoe jouw situatie is maar mocht jouw partner ruimte hebben dan zou dit iets kunnen zijn.
Na een aantal maanden kwamen mijn schoonouders of mijn moeder oppassen, hiermee kwam er meer ruimte voor mij om te gaan werken.

Sindsdien is er wel een en ander veranderd namelijk alle online mogelijkheden die er zijn. Ik was daar toen niet echt mee bezig, het was in mijn beleving net in opkomst.
Mijn trainingen gaf ik altijd op locatie, ik moest dus zelf ergens zijn om geld te verdienen.

Nu kun je ook geld verdienen door je kennis op een andere manier te verpakken en te verkopen. Daarmee maakt het niet uit waar jij bent, mensen kunnen via jouw website iets kopen en meteen aan de slag.
Dit vergt natuurlijk de nodige voorbereiding. Ik weet niet of je daar nog tijd voor hebt want jouw baby komt al over een paar maanden. Het is dan misschien iets waar jij na verloop van tijd wel mee aan de slag kunt: het maken van een online product.

Wat je nu zou kunnen doen, hierbij enkele suggesties:

Benader je (mogelijke) klanten en kijk wat je al aan werk in kunt plannen voor na jouw verlof, zeg in het voorjaar. Beloon ze, bijvoorbeeld met een korting of iets extra’s, een interessant boek voor iedere klant of zoiets. Mensen vinden het altijd leuk om iets erbij te krijgen.
Je kunt ook aankondigen dat jouw prijzen per januari omhoog gaan en dat voor die tijd boeken dus loont.

Wat zijn werkzaamheden waar je de deur niet voor uit hoeft maar waarmee je jouw klanten wel kunt blijven helpen? Denk aan support via de mail of een kort telefoontje.
Als je dan al werk hebt ingepland voor na jouw verlof, kun je die klanten dan alvast aan het werk zetten en ze gaan helpen? Misschien kunnen zij al opdrachten gaan oppakken die jij via de mail geeft en dat je via die weg contact met ze houdt.

Verlof of niet, jouw hoofd zal doorgaan 😉 Noteer ideeën die je krijgt, lees inspirerende boeken en sites, schrijf blogs, verstuur nieuwsbrieven, werk nieuwe producten uit. Hou contact met je klanten. Allemaal dingen die jij thuis kunt doen op een moment dat het jou uitkomt.

Het aller belangrijkste vind ik dat jij de ruimte houdt om niets te hoeven of te moeten doen voor je bedrijf want je weet niet hoe het zal gaan. Misschien voel je je heel snel weer in staat om van alles aan te pakken maar misschien heb je daar juist helemaal geen zin in of puf voor.
Van te voren kun je wel van alles bedenken maar de praktijk zal straks uitwijzen of dat gaat lukken.
Ik weet nog wel dat ik het heerlijk vond dat ik me op het moederschap kon storten, ik wilde me juist even helemaal afsluiten voor de buitenwereld. Nog steeds zie ik dit als een van de gelukkigste periodes in mijn leven, niets dan er zijn voor mijn kind(eren).

Ik hoop dat je hier iets aan hebt en ik ben natuurlijk ook heel erg benieuwd naar reacties van andere moeders die dit hebben meegemaakt, hoe deed jij dat? Had je hier van te voren van alles over bedacht, hoe pakte het uit? Wat zou jij Sophie willen meegeven?
Dankjewel voor je reactie onderaan dit artikel.

Heb jij, net als Sophie, een vraag over jouw bedrijf, laat het mij weten, stuur een mail.
Ik help je graag verder.

Groet,

email naam

 

 

 

 

  • Sophie schreef:

    Hé Marieke, wat leuk dat je mijn vraag beantwoordt in je blog! Dat geeft mij weer extra inspiratie, naast de ideeën die ik daar tot nu toe zelf over had. Heel cool dat ik deze week inderdaad de eerste opdracht voor na mijn verlof heb kunnen verkopen, dus dat geeft ook al weer een beetje meer rust. Ik ga de ideeën eens uitwerken en kijken wat voor mij goed voelt en werkt. Eén ding staat buiten kijf, genieten en loslaten straks staat op nummer 1. Hoe belangrijk werk ook is, in vergelijking met gezinsgeluk is werk ook maar werk.. Dank en ik ben benieuwd naar evt andere reacties! Groetjes, Sophie

    • Marieke schreef:

      Ha Sophie, jammer dat er niet meer reacties zijn gekomen. Maar fijn dat je inspiratie hebt gekregen en lekker verder kunt na jouw verlof. Groet, Marieke

  • >