👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Deze gewoonte maakt je nog rijker dan je al bent

december 8, 2016 • Blog, Geld

 

Vind jij het ook zo leuk om naar, in jouw ogen, succesvolle mensen te kijken en dan te ontdekken wat zij doen op dat niveau van werken en leven?
En kijk je dan welke dingen je kunt overnemen?
Ik wel, alhoewel ik er ook altijd héél alert op ben of het wel echt bij mij past en of ik er een goed gevoel over heb.
Anders mag diegene nog zo succesvol zijn (wat dat ook mag betekenen) maar als bepaalde gewoontes of acties niet bij mij passen, dan lekker niet!
Ik heb immers mijn eigen definitie van succes en jij ook.

Maar goed, het is dus heel inspirerend om te kijken naar WAT iemand die jij bewondert nu precies doet. Hoe delen zij hun dagen in, welke keuzes maken ze? Welke gewoontes hebben zij ontwikkeld?

Een gewoonte die alle succesvolle mensen hebben is dat zij zich elke dag buigen over hun geld.
Ze geven er aandacht aan, ze houden van (hun) geld en alles wat je aandacht geeft groeit.
Know your numbers.
Concrete vertaling: Noteer elke dag je inkomsten en uitgaven.

Deze gewoonte heb ik jaren geleden opgepakt, elke maand een A4-tje met de cijfers 1 t/m 31 erop en elke dag noteer ik daar de inkomsten op.
Die van mij maar ook van William, de kinderbijslag, giften, etc etc.
Zelfs toen ik 7 cent bij de pinautomaat vond heb ik dat genoteerd als inkomsten.
Wie het kleine niet eert…….
(Wist je trouwens dat ik best vaak muntgeld vind bij de pinautomaat? Omdat mensen daar hun portemonnee tevoorschijn halen en meer bezig zijn met hun pasje dan in de gaten hebben dat hun geld valt.)

Elke dag even aandacht aan geven aan jouw inkomsten en uitgaven maakt dat je jouw geld serieus neemt (daar houdt geld heel erg van, geld is net als mensen), je neemt jezelf serieus als ondernemer, je steekt je kop niet in het zand voor de financiële kant van het plaatje.

Dit is de reden dat ik in mijn agenda elke maand een pagina heb gemaakt waar je dagelijks je inkomsten noteert.
En onderaan die pagina staan de woorden ’thank you’ omdat ik het belangrijk vind dat je steeds je dankbaarheid uitspreekt voor wat er is binnengekomen.
Ik wens dat iedereen deze gewoonte gaat oppakken.

Nog leuker wordt het om elke maand ook een inkomensdoel te stellen.
Durf jezelf hier een beetje uit te dagen, het moet spannend maar haalbaar voelen!
Je zet hiermee allereerst een krachtige intentie neer: Dit bedrag wil ik omzetten.
Heb ook helder waarvoor je dit bedrag wilt krijgen, waar gaat het geld naartoe?
Dan weet je waar je het allemaal voor doet.

Mijn privé uitgaven overigens, die hou ik bij in een excel bestand. Ook elke dag.
Ik neem altijd een kassabon mee, wat ik ook koop, maakt niet uit of ik pin of contant betaal.
Ik neem de bon mee en ’s avonds verwerk ik alles en voel ik me heerlijk opgeruimd en dankbaar.
De zakelijke administratie gaat in een Dropbox map die ik deel met mijn boekhouder.
Ook al zo fijn!

Deze dagelijkse gewoonte zit inmiddels zo in mijn systeem dat ik me niet kan voorstellen dat ik hier ooit mee stop.
Ook als ik aan het eind van mijn geld nog een stuk(je) maand over heb….
Hahaha, herkenbaar?
Juist dan wil je dagelijks blijven noteren, dankbaar zijn voor wat er wél is, in beweging blijven, op naar nieuwe klanten, producten, je huidige klanten nog beter van dienst zijn en erop vertrouwen dat er altijd genoeg geld voor je zal zijn.

Nu hoor ik graag van jou:
– Hou jij dagelijks inkomsten en uitgaven bij en wat levert dit jou op?
– Of heb je hier een afkeer van en wat zit daar dan achter denk je?
– Stel jij een maandelijks inkomensdoel, werkt dit, wat kun je hierover vertellen?

Als jij een vraag hebt over jouw bedrijf of jezelf als moeder met een eigen bedrijf, laat het mij weten. Ik help je graag verder in een blog of vlog.

Groet,

email naam

 

 

 • Linda schreef:

  Hoi Marieke,

  Blijft een lastig dingetje, geld. Zelf ben ik niet bewust van wat er inkomt en uitgaat, behalve dat de balans nog niet is zoals ik hem zou willen. En dan wordt het eigenlijk een soort verstoppertje spelen. En dat terwijl ik ook weet dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen succes, voor de keuzes die ik maak (tussen gezin en werk). Maar dank voor je mail over dit onderwerp: ‘Face your fear’ wordt het vandaag voor mij, ik ga een excelsheet maken. Nu. Voor inzicht en overzicht.

  Fijne dag, met zon in je hart!
  Linda

  • Marieke schreef:

   Hoi Linda, goed van je! Ik ben benieuwd wat dit je gaat opleveren. In ieder geval overzicht en dat is goed. Ook als het wat onrustig kan voelen. Dan is dat dus zoals het is en kun je een plan kijken: wat is mijn volgende stap. Probeer geld als een levend persoon te zien, behandel het zo, met aandacht en liefde! Fijn weekend, groet, Marieke

 • Janita schreef:

  Dankjewel voor dit artikel Marieke,

  In het verleden heb ik wel steeds in januari een overzicht gemaakt in excel van vaste inkomsten en vaste uitgaven, zodat ik wist wat ik vrij te besteden had. Maar daarna keek ik er verder niet naar.
  Ik heb de tip van dagelijks bijhouden eerder gehoord, maar niet opgepakt. Juist inderdaad omdat ik bang was dat er te weinig op de rekening staat. Hoewel ik in de jaren steeds meer ben gaan verdienen, is er vaak nog een stukje maand over.
  En ik denk dat dat komt doordat mijn ouders vroeger ook altijd tekort hadden. Ik vroeg ook heel vaak iets niet wat ik graag wilde aan mijn ouders, omdat ik dacht dat het niet kon.
  En nog steeds heb ik daar wel last van. Zelfs als ik met mijn eigen kinderen naar de winkel ga om iets te kopen. Dan vind ik iets al gauw te duur, maar dan gun ik het ze wel omdat ik vind dat dat moet (goede schoenen bijvoorbeeld) en ondertussen doet het pijn. Tot ik even nadenk en besef dat het best wel kan…
  Dit zal een les zijn die ik mag leren, maar dat zal nog wel even duren denk ik. Dus ik ga deze tip oppakken en kijken wat het me brengt.

  • Marieke schreef:

   Hoi Janita, mooie inzichten! En het gaat ook over keuzes maken. Soms moet het een voor en mag het ander nog even wachten. Belangrijk om het woord ’tekort’ te bannen, denk en praat vanuit overvloed. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen! Groet, Marieke

 • >