👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Geef je over aan Dat Wat Is.

december 5, 2019 • Blog, Plannen & Organiseren

Van de week had ik wat mailcontact met Mariska, zij schreef:

Ik probeer mijn bedrijf weer op de rit te krijgen sinds ik moeder ben geworden. Mijn dochtertje is nu 16 maanden en krijgt nog een paar keer per dag borstvoeding. Ze gaat drie halve dagen per week naar een oppas, zodat ik in ieder geval iets kan doen. Maar het wil nog niet lukken. Ik leg mijzelf te veel druk op denk ik. Ik wil te veel ballen in de lucht houden. Kort geleden kreeg ik een inzicht over het huishouden: Als ik op een ‘echt’ kantoor zou werken, en dus niet vanuit huis, kan ik ook het huishouden niet doen, of de was, of wat dan ook. Dus de uren die ik op dit moment effectief voor mijn bedrijf heb zijn de uren dat zij bij de oppas is. Als ik dan op de overige dagen het geluk heb, dat zij ‘netjes’ haar middagslaapje doet, kan ik in die tijd ook nog wat werk doen. Maar dat lukt meestal niet, wat resulteert in stress en frustratie. Dat wil ik niet meer.  De wil is er om van mijn bedrijf een succes te maken. Nu de rest nog.
Wat Mariska hier beschrijft zal voor jou misschien heel herkenbaar zijn.
Voor mij geldt dit in ieder geval zeker.
De ambitie aan de ene kant, de realiteit aan de andere kant.
Pas als je zelf een kind hebt snap je hoe het werkt en ervaar je dat de dagen voorbij vliegen en gevuld zijn met zorgtaken.
Maar, en nu voel ik mij net ‘Oma geeft raad’, het beste is om je over te geven aan Dat Wat Is.
Het is zo dat jij nu ook een moederrol te vervullen hebt.
Het is zo dat kinderen zich niet altijd (meestal niet) ‘netjes’ aan de schema’s houden die wij hebben bedacht.
Het is zo dat ook deze fase voorbij gaat.
Je knippert een paar keer met je ogen en ‘opeens’ is jouw dochter zestien.
Zit ze doordeweeks om 23.00 uur nóg op de bank en vraag jij, op weg naar bed, of zij straks dan het licht uit wil doen 😜
Nu is het óók zo dat jouw kind jou nodig zal blijven hebben, gelukkig maar.
De tijden waarop ze je nodig heeft verschuiven, de manier waarop ze je nodig heeft ook.
Het wordt niet minder, het wordt anders.
Dit is wat het is en je kunt je er maar beter bij neerleggen, het omarmen!
Heb jij wel eens iemand horen zeggen: Ik zou willen dat ik méér tijd aan mijn werk had besteed en minder aan mijn kinderen.
Precies, ik ook niet.
Hou je doelen groot en maak je stappen kleiner.
Zeker als je steeds de frustratie merkt.
Stel je verwachtingen bij.
Het kan echt allebei, maar het tempo is anders, daar ben je nu achter gekomen.
Kies één project, hak die in stukken, zet elk stukje in je agenda en werk het geheel op deze manier af.
Dan pas pak je het volgende project op.
Oogkleppen op, laat je niet afleiden door anderen.
Geniet van je kleine meisje, werk gestaag door aan jouw bedrijf en denk aan jezelf.
O ja, dat werken aan je bedrijf doe je inderdaad tijdens je werktijden.
Alsof je naar kantoor gaat.​​​
Zo, ‘Oma’ heeft gesproken 😂
Nu hoor ik graag van jou:
– welke tip heb jij voor Mariska en iedere andere (nieuwe) moeder die hiermee te maken heeft?
– welke andere reactie heb jij op dit artikel?
Dankjewel voor het delen en/of reageren, hiermee help je zeker weer iemand anders.
Groet,
 • Petra schreef:

  Exact hetzelfde dilemma gehad en gevoeld de afgelopen 6 jaar sinds mijn 1e werd geboren. Het is zoals Marieke zegt, omarm het.

  En wees streng voor jezelf de uurtjes die je hebt. Ik mag bijv wel even van mijzelf de keuken opruimen (vaatwasser en de ontbijtboel) terwijl de Senseo opwarmt en loopt. Ondertussen dat mij pc opstart stop ik er snel een was in voor later die dag. Ik loop maar m’n kantoor en doe de deur dicht!
  Mijn kantoor is alleen zakelijk, geen privé dingen die afleiden, de kids mogen er niet komen tenzij gratie. Zo wordt ik niet afgeleid en kom ik in de juiste vibe.

  Als ik moet werken met de kids present zet ik mijn laptop op de eetkamer tafel en zorg ik dat ik werk heb waarbij ik verminderde concentratie nodig heb of wat makkelijk te stoppen en weer op te pakken is.

  Je kan het !

  • Marieke schreef:

   Hoi Petra, dank voor je reactie, mooi hoe jij het aanpakt/oplost en zo is het maar net. Groet, Marieke

 • Daphne schreef:

  Lieve Mariska en al die andere moeders, het krijgen en opvoeden van de liefste kinderen zag en zie ik tegelijkertijd als een enorme opgave en bron van vreugde. Het is iedere dag opnieuw je balans zoeken, voelen wat jij wilt en kunt en wat je kind nodig heeft. Voor sommige moeders gaat dat automatisch, bij mij en – toen ik het vaker uitsprak – gelukkig ook bij sommige anderen niet.
  Het is niet erg om het soms niet leuk te vinden, om soms te balen dat je je weer moet aanpassen, dat je bedrijf of je plannen altijd op een latere plek komen dan je misschien zou willen of had gekund zonder kinderen.
  Als tip wil ik het liefste meegeven dat moederschap prachtig is maar ook veel van je vergt, dat jij als moeder met jouw idealen ook belangrijk bent en blijft. Zoek moeders die dat snappen die eerlijk zijn over hun baaldagen en verdriet. En geniet van je keuzes! Je koos voor mama zijn en mocht het worden en je koos voor een eigen bedrijf. Dat mag er allebei zijn. En ieder jaar opnieuw, iedere week en iedere dag gaat dat energie van je kosten om de balans te houden, maar groeien kunnen we! Juist doordat we zo bewust kunnen omgaan (leren omgaan) met tijd en keuzes maken.
  Super veel liefde en succes toegewenst. Daphne

 • Marjolein schreef:

  Hoe herkenbaar, overgeven aan dat wat is.
  Nu zijn mijn dochters beiden al in de puber leeftijd. Echter bij de oudste is een jaar geleden de diagnose autisme gesteld, na een lange periode van vastlopen in het voortgezet onderwijs. Opeens was er weer hele dagen een kind thuis, in plaats van op school. Waar ik anders onder schooltijd tijd in mijn bedrijf kon stoppen, ging dat nu naar 1 op 1 begeleiding van mijn kind, en ze deed zelfs geen middagslaapje meer ;-).
  Inmiddels, na hier veel tijd in geínvesteerd te hebben, zie ik het resultaat daarvan. Helaas leverde deze tijd geen inkomen op, maar wel weer een dochter die voorzichtig haar stappen weer maakt naar het reguliere voortgezet onderwijs. En wat merk ik? Ik kan mijn atelier zomaar weer in af en toe. Ik heb ook weer een offerte gemaakt voor mijn andere bedrijf, dat in advies op het gebied van kwaliteitmanagement.
  Oh ja, en ondertussen doe ik dat ook nog als alleenstaande moeder.
  Mijn tijd komt wel weer, dat merk ik. De energie om dat te doen waar ik blij van wordt is er wel.
  Mijn kinderen goed neerzetten in de wereld, is voorlopig nog eerst mijn belangrijkste ‘baan’.
  Succes Mariska! Koester vooral deze bijzondere tijd wanneer je kleintje nog zo pril in het leven staat.

 • >