👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Ga jij ook voor Goud?

augustus 1, 2012 • Blog, Mindset

In het Tijdschrift voor Coaching nummer 2, 2012 staat een interview met atletiekcoach Honoré Hoedt. Hij vertelt hier hoe hij atletes voorbereidt op de Olympische Spelen die momenteel in Londen worden gehouden.

Ik kan er opvallend veel gelijkenissen uithalen die gelden voor een zelfstandig professional. De vraag die rijst is dan ook: Ga jij met jouw bedrijf ook voor Goud en ben je genoeg getraind om daadwerkelijk ‘een medaille’ te kunnen pakken?

Het gaat natuurlijk om een ‘drive’. Een sporter, maar ook jij als zelfstandige zal iets met het begrip ‘drive’ hebben. Je wilt iets bereiken en bent bereid om daar veel tijd en energie in te steken. Dat je hier dan ook een geweldig resultaat (lees: een medaille of genoeg klanten en een goed inkomen) mee behaalt moge duidelijk zijn. Dat is het doel.

Een grens bestaat alleen in je hoofd
Het begint met de mindset. Een grens bestaat alleen in je hoofd. Een mooi voorbeeld is dat van Roger Bannister, een Britse atleet. Hij ging de uitdaging aan om het record van net boven de 4 minuten op de mijl (1609 meter) te verbreken. Het was een algemene veronderstelling dat het gewoon niet mogelijk was om dit record te verbreken. Roger stelde een datum en tijd voor zichzelf en haalde de tijd van 3.59.2. De uitwerking hiervan op andere atleten: binnen 3 maanden gingen 39 mensen al over zijn nieuwe record heen! Het is de taak van de coach om die grens op te rekken, te stretchen.

Zeg als zelfstandige dus nooit: Een omzet van (meer dan) €100.000,- bijvoorbeeld is onmogelijk. Niets is onmogelijk. Die beperking zit alleen maar in jouw hoofd. Kijk naar en leer van mensen die het wel halen en laat je stretchen door een coach die in jouw gelooft.

Visualiseer je succes
Visualiseren is binnen de sportwereld een heel normaal begrip en onderdeel van een trainingsprogramma. Sporters visualiseren zichzelf in het moment waarop zij moeten scoren. Keer op keer op keer. Jij kunt dit ook doen. Visualiseer jezelf op het punt waar je wilt komen, met de klanten die je graag wilt hebben. Doe dit tot in detail: welke kleding draag je, hoe is je kantoor ingericht, hoeveel geld verdien je? Maak er een gewoonte van dit een aantal keer per dag bewust te doen, bijvoorbeeld elke keer als je op het toilet zit 😉

Toeval? Geluk? No way!
Ik hoor wel eens zeggen: ‘Ach, die persoon heeft gewoon geluk gehad.’ Of: ‘Dat is toeval.’
NEE.
Een sporter laat helemaal niets aan het toeval over. Die is jaren bezig om tot op de milliseconde een doel te bereiken. Reken terug en er rolt een doel per week of per maand uit. Niets toeval, niets geluk, alles is van te voren bedacht en er is een strategie voor neergelegd. Daarna is er met volledige focus keihard gewerkt.

Voor succesvolle ondernemers geldt hetzelfde. Die investeren echt niet ‘toevallig’ in een bedrijf welke dan ‘met veel geluk’ een succes wordt. Die zijn daar heel bewust mee bezig. Wat is jouw strategie? Wat wil je eigenlijk bereiken met jouw bedrijf? Op alle fronten, dus bijvoorbeeld ook op spiritueel niveau. Wat kan jij vandaag doen om volgend jaar te kunnen zeggen: ‘Ik heb mijn omzet verdubbeld, precies zoals ik het wilde.’

Geen plek voor drama
Als er teveel ‘drama’ in je leven is dan kun je niet presteren. Daarom zonderen sporters zich vaak ook af. Geen gedoe, volledige focus.
Misschien iets moeilijker voor jou als je bijvoorbeeld kinderen hebt maar toch is het principe hier: Je wilt geen drama in je leven. Zorg goed voor jezelf op alle fronten.
Een voorbeeld van ‘drama’ is dat je je administratieve zaken niet op orde hebt en hierdoor veel tijd kwijt bent aan het oplossen van de gevolgen daarvan. Dat is slecht voor je bedrijf.
Of dat je merkt dat je steeds van alles uitstelt omdat ‘nu niet de juiste tijd is’ om actie te ondernemen.
Je kunt het woord ‘drama’ vaak ook vervangen door het woord ‘excuus’.

Kortom: Neem verantwoording en verwijder de ‘drama’ en excuses uit je leven, simpel maar waar. Ga DOEN wat je moet doen om jouw doel te bereiken. De eerste stap kan misschien heel klein lijken maar je zult zien dat het een enorme impact kan hebben op het vervolg.

Jezelf tegenkomen
Een sporter die haar grenzen gaat verleggen komt zichzelf tegen. Op lichamelijk vlak. Toch zal zij doorgaan, opgeven is geen optie. De ‘extra kilometer’ lopen, al ben je totaal stuk.
Ook komt zij geestelijke belemmeringen tegen, overtuigingen die niet meer helpen. Die door de coach aangepakt zullen worden, daar is die ‘stretch’ weer.

Misschien herkenbaar voor jou als professional. Ik denk dat iedere ondernemer wel eens van die periodes heeft gehad waarin zij denkt: ‘Ik kap ermee, niemand zit op mij te wachten.’ Of: ‘Waar blijft die klant nou?’

Hier wordt je flink getest op je doorzettingsvermogen. Ik geloof nu: Het Universum wil weten of je ècht wel wil, je moet laten zien dat je in jezelf vertrouwt en dan komt er iets naar je toe. Probeer het maar eens. Ja, het is eng maar wat heb je te verliezen?

Ban die ‘drama’ gedachten en focus op oplossingen en mogelijkheden.
Ook hier is je mindset cruciaal. Heb je, ondanks wat iedereen om je heen er ook van mag vinden, vertrouwen in jezelf? Durf je te doen wat nodig is? Nee zeggen tegen die opdracht die je eigenlijk echt niet meer wilt doen. De telefoon pakken en oude klanten gaan bellen. Gaan vragen om ergens een presentatie te mogen geven. De stoute schoenen aantrekken en iemand benaderen of jullie samen iets zouden kunnen gaan doen. Investeren in een coach of een opleiding om jezelf verder te ontwikkelen.

Zorg er dus voor dat je de juiste voorwaarden creëert om jouw ‘gouden medaille’ te gaan halen. Dat heb je zelf in de hand.

Het enige fundamentele verschil is dat een sporter haar prestatie op die ene datum op dat ene tijdstip moet neerzetten. Geen minuut eerder of later.
Jij mag er iets langer over doen 😉

>