👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Een zomer lang lezen 2020.

juni 24, 2020 • Blog, Marketing, Mindset

Sinds een paar jaar maak ik rond deze tijd een blog met boekentips voor de zomer.
Nou ja, niet speciaal voor de zomer natuurlijk maar omdat de zomervakantie eraan komt is het altijd fijn om wat suggesties te krijgen toch?
Daarom nu alvast mijn vraag aan jou om óók een boeksuggestie te doen, in een reactie.
Hoe langer de lijst, hoe beter!

Op de foto zie je mijn selectie, dit jaar één ‘business boek’, we werken van beneden naar boven;

Seth Godin – This is Marketing. You can’t be seen until you learn to see.
Deze man heeft tientallen boeken geschreven en ze zijn eigenlijk allemaal waardevol als je meer wilt leren over marketing.
Dit boek zoomt in op je klant, je publiek en hoe je deze nog beter kunt leren kennen. Zodat jij jouw werk nog beter kunt maken.
Ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Elizabeth Gilbert – Stad van meisjes.
Toegegeven, deze roman heb ik al uit. Maar het is zo’n heerlijk verhaal dat ik ‘m toch wil delen.
Je kent Elizabeth Gilbert waarschijnlijk van haar autobiografische mega succes Eten, Bidden en Beminnen.
Dit boek, Stad van meisjes, is een roman. Het speelt zich af in New York in de jaren veertig. Vivian Morris, een jonge vrouw van negentien wordt door haar ouders naar New York gestuurd om bij haar tante te gaan wonen. Die tante heeft een vervallen theater. Vivian voelt zich meteen thuis in deze setting met acteurs en showgirls. Omdat Vivian heel goed kleding kan maken wordt zij de kostuumontwerpster. Hoe haar leven zich verder ontwikkelt, met ups en downs, lees je in dit boek. Had ik al gezegd dat dit echt een heerlijk verhaal is?

Niklas Natt Och Dag – 1794.
Het vervolg op 1793 dat twee jaar geleden uitkwam en wereldwijd een enorm succes was. In Nederland alleen al werden er 17.500 exemplaren van verkocht!
Als je 1793 nog niet kent lees die dan eerst. Je moet wel tegen een stootje kunnen want het is echt heel spannend, angstaanjagend goed gewoon.
Lammie Post-Oostenbrink, een klant van mij, is de vertaalster van deze boeken en zegt er het volgende over:
1794 is inderdaad het vervolg op 1793 (er komt nog een 1795 volgend jaar herfst en dan is het klaar, voor zover het nu lijkt). Je kunt het wel zelfstandig lezen, als je dat wilt, maar het is toch handiger voor achtergrondinformatie om eerst 1793 te lezen. Waar gaat 1794 over: Mickel Cardell moet wederom een vreemde moord oplossen. Een moeder komt bij hem, ten einde raad, omdat haar dochter tijdens haar huwelijksnacht op beestachtige wijze om het leven is gekomen. ‘Wolven’ werd er gezegd, maar er is al in geen jaren meer een wolf gezien in de omgeving. Mickel en zijn nieuwe compagnon gaan op zoek en hun zoektocht brengt hun diep in de krochten van het dolhuis in Stockholm, waar de vermeende moordenaar is opgesloten. Die jonge knul heeft een jaar op St. Bartholomeus gezeten, een eiland in de tropen dat eigendom was van Zweden en waar ze slaven hielden. Ook dat verhaal krijg je mee. Daarnaast volgen we het wel en wee van Anna Stina Knap, het meisje dat in 1793 in het spinhuis zat en nu zwanger is. Verder zal ik er niet te veel over loslaten. Bepaalde scenes laten weinig aan de verbeelding over, laat ik het zo zeggen, dus een sterke maag is wel vereist.

Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard.
Je leest het in een kwartiertje maar dit is een boek voor het leven, om steeds opnieuw te pakken.
Werkelijk schitterend door de tekeningen en de opmaak. Less is More.
Het verhaal gaat eigenlijk nergens over (dat zegt de auteur zelf), we volgen de jongen, de mol, de vos en het paard die een tochtje maken.
Onderweg leren we ze kennen en delen zij mooie levenslessen.
Een feel good parel van een boek, mooi kado voor jezelf of om te geven.
Mijn dochter moest huilen toen ze het uit had.

Tove Ditlevsen – Kindertijd.
Volgens The Spectator is dit ‘De beste Deense schrijver van wie je nog nooit hebt gehoord.’
De auteur overleed in 1976. Ze was een huisvrouw uit de arbeidersklasse met vier huwelijken en een sluimerende drugsverslaving waar ze openhartig over schreef.
Toen paste zij niet in ‘de literaire kringen’.
Nu wordt zij (wel) gezien als een van de grote literaire sterren van Denemarken.
Ook dit boek is vertaald door Lammie Post-Oostenbrink en zij zegt er dit over:
Kindertijd is het autobiografische verhaal van schrijfster Tove Ditlevsen, die in drie boeken (Kindertijd, Jeugd en Afhankelijkheid) vertelt over haar leven vanaf haar kindertijd tot en met haar derde huwelijk. Tove is opgegroeid in een achterstandsbuurt in Kopenhagen in de jaren twintig en dertig en ze vertelt beeldend over hoe het er bij haar thuis aan toe ging: een vader die dan wel, dan weer geen werk had, een moeder die vrij onbereikbaar bleef, een oudere broer die veel meer mocht dan Tove zelf (want ze is een meisje). En Tove zelf wil eigenlijk het liefst dichter worden, maar dat kan niet volgens haar vader. Ze vindt een toevluchtsoord in de bibliotheek, waar ze het liefst boeken voor volwassenen leest en in haar poesiealbum, dat ze vol schrijft met gedichtjes; het maakt haar tot een buitenbeentje. Ze droomt van een leven buiten de arbeiderswijk waar ze woont, in een betere buurt, ze wil beroemd worden, maar ook trouwen en kinderen krijgen. In deel 2 (Jeugd) volgen we haar dan als ze haar eerste baan krijgt, op veertienjarige leeftijd, want ze mag niet doorleren tot aan de publicatie van haar eerste dichtbundel. In deel 3 (Afhankelijkheid) vertelt ze over haar huwelijken, haar mannen, haar kinderen en haar abortus, waarna ze verslaafd raakt aan allerlei medicijnen die haar derde man (de dokter die de abortus uitvoert) haar geeft. En niet alleen maar omdat ze pijn heeft, ook om haar onder de duim te houden. Fascinerend verhaal.

Ik wens je een heerlijke zomer vol leesplezier.
Enne: support jouw lokale boekhandel en bestel/koop jouw boek(en) daar.
Of leen bij de bieb.

Deel jouw boekentip in een reactie en vertel er kort bij waar het boek over gaat en waarom jij deze suggestie doet.
Dankjewel voor je tijd en moeite, je inspireert er anderen mee!

Groet,

 

 

Een zomer lang lezen 2019 kun je hier lezen.

Een zomer lang lezen 2018 inclusief interview met Lammie Post-Oostenbrink over hoe een boekvertaling in zijn werk gaat lees je hier.

 • Linda Grotenhuis schreef:

  Zeker in deze tijd een aanrader, het boek Possibilizing van Ronald Ligtenberg! Hoe je kansen blijft zien en benutten.

 • Ben (ook) bezig in Stad van meisjes. Vanaf de eerste bladzijde word je het verhaal ingezogen. Super!
  Hiervoor heb ik 3 boeken van Ilja Gort achter elkaar uitgelezen. Wat schrijft die man beeldend! Zoals hij verteld. Erg vermakelijk en verslavend. het begon met Godendrank, kreeg ik voor Moederdag. Daarna De Vrouwenslagerij (erg leuk als je een vervelende partner hebt, haha) en als laatste De Geluksvogel.

  • Marieke schreef:

   O ja, De vrouwenslagerij, die heb ik een paar jaar geleden geschreven. Toen mijn zoon hoorde wat er in die slagerij gebeurde durfde hij geen worstjes meer te eten 😉

 • Marian schreef:

  Rust in uitvoering van Alex Soojung-Kim Pang. Meer voor elkaar te krijgen door meer rust te nemen.
  Erg interessant.

 • Constance Hofland schreef:

  Druk zijn is een keuze
  Auteur: Yvette Vermeulen

 • >