👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Een workaholic?

december 13, 2018 • Blog, Plannen & Organiseren

Ik krijg regelmatig de vraag: Marieke, hoeveel uur per week werk jij nu eigenlijk?
‘Dat weet ik niet precies’ is dan mijn antwoord, ‘maar wel meer dan veertig.’
Zo precies als ik mijn inkomsten noteer, zo slordig ben ik wat betreft het noteren van het aantal uur per week dat ik werk.
Waarom?
Omdat ik het van niemand hoef bij te houden, ook niet van mijzelf.
Ik vind het ook helemaal niet belangrijk om precies te weten hoeveel uur ik werk.

‘Jij bent echt een workaholic’ is mij ook weleens gezegd.
O ja? denk ik dan.
Fact-check: Wat is de definitie van een workaholic?
Wikipedia zegt:
Workaholisme is de onbedwingbare neiging om hard te werken en, als men niet werkt, veel aan het werk te denken. De persoon in kwestie hoeft niet per se problemen te hebben met zijn of haar verslaving maar diens omgeving heeft dat vaak wel.
Tegenwoordig wordt de term vaak gebruikt om iemand aan te duiden die veel tijd besteedt aan zijn of haar werk. Omdat er veel redenen kunnen zijn om veel tijd aan het werk te besteden (bijvoorbeeld omdat men een zelfstandig ondernemer is of omdat het toevallig druk is op het werk), is het juister deze omschrijving uit te breiden met de eis dat het harde werken een dwangmatig-compulsief karakter moet hebben (men kan niet anders), alsmede dat men harder werkt dan anderen in een vergelijkbare baan.

Nee, ik ben geen workaholic.
Ik ben wel een harde werker maar dat is iets anders.
Of zit ik nu in de ontkenning en ben ik wél een workaholic?
Ik ben gewoon lekker bezig en ja, soms maak ik lange dagen.
Dan zit ik ’s avonds nog een paar uur te werken.
Mijn werk is zo leuk, en ja, er is altijd wat te doen.

Er zijn ook dagen dat ik niets aan mijn bedrijf doe.
Ik kan zo een heel weekend bingewatchen als ik een goede serie op Netflix te pakken heb.
Ik sta nagenoeg elke dag op het schoolplein om mijn zoon op te halen.
Dit soort dingen vind ik nooit zonde van mijn tijd.

Vroeger (oké nu klink ik echt als een oude doos) kon ik rustig tot een uur of 1 ’s nachts doorwerken.
Nu kost me dit te veel energie, ik ben tenslotte geen 48 meer 😉 en heb ik een aantal nieuwe afspraken met mezelf gemaakt, waaronder deze:

 1. Ik stop om uiterlijk 22 uur met whatever ik aan het doen ben. Het werk is toch nooit af dus morgen weer een dag. Bijna dagelijks kijk ik met Charlie een aflevering van Friends. Een mooie stok achter de deur én quality time met mijn dochter.
 2. Ik ga op tijd naar bed, in mijn geval zo rond 23 uur. Eerst nog even een lekkere warme douche om de dag van mij af te spoelen. Sinds ik dit doe ben ik overdag een stuk productiever geworden.
 3. In het weekend mag ik werken als ik dat wil maar de schermloze zaterdag wordt steeds meer een hele prettige gewoonte. Zondagochtend daarentegen blijft een favoriet moment om mijn weekplanning te maken en wat dingen weg te werken.
 4. Twee keer per week ga ik naar de sportschool, om 19.00 uur ’s avonds. Perfect.
 5. Ook als ik geen rijbeurt heb ga ik mee naar de hockeywedstrijden van mijn zoon. Omdat het leuk is om hem te zien spelen en om te beppen met de andere ouders.

Ik durf dus met zekerheid te zeggen dat ik geen workaholic ben want ik geef zonder schuldgevoel en zonder problemen mijn tijd en aandacht aan andere zaken dan mijn bedrijf.
Ik kan ook met zekerheid zeggen dat ik hou van mijn bedrijf, mijn klanten en dat ik graag werk.
Mooi toch?

Nu hoor ik graag van jou:
– Ben jij wel eens bestempeld als workaholic en hoe zie jij dit?
– Wat doe jij nu anders dan vroeger qua werktijden en wat levert dit je op?
– Welke andere reactie heb jij op dit artikel?

Leuk om jouw reactie te lezen.
Dankjewel voor je tijd en heb jij een vraag over jouw bedrijf laat het mij weten.
Ik help je graag verder.

Groet,

 

 

 

Ps: Ik heb het voor de zekerheid nog even aan mijn man William gevraagd, of hij mij een workaholic vindt. Hij zei precies hetzelfde als wat ik al had opgeschreven: Dat ik wel hard werk maar dat ik ook makkelijk kies voor andere dingen en dus niet obsessief met mijn bedrijf bezig ben. ‘Als het maar niet ten koste gaat van de aandacht die je aan je man moet geven’ grapte hij nog, maar voordat hij uitgesproken was had ik de deur alweer dichtgedaan, hahaha. Ons soort humor 😉

 • Catja Cappon schreef:

  Hoi Marieke, interessant om te lezen hoe jij met werk- en vrije tijd omgaat.

  Vroeger had ik geen scheiding tussen vrije en werktijd. Dat betekende dat ik ’s avonds vaak doorging, omdat ik niet genoeg had gedaan overdag (vond ik) en het weekend was ook niet persé vrij. Als ik afspraken met vrienden had dan voelde ik me vaak schuldig, want ik moest eigenlijk werken. Het werk was nooit af en ik plande er dan maar meer tijd bij. Maar Dat werkte natuurlijk niet.

  Nu plan ik de weekends vrij, behalve wanneer ik op maandag een deadline heb. Maar dat is maar af en toe. De werktijden verschillen per dag. Maar ik plan als richtlijn 8 uur in vanaf het moment dat ik begin. Heb ongeveer 2 avonden per week afspraken met vrienden of soms voor werk, Daar geniet ik gewoon van. Het weekend doe ik mijn computer zelden aan en mijn mails lees ik meestal pas op maandag. Ik kan mijn werk nu dus veel beter loslaten dan vroeger en geniet veel meer van mijn vrije tijd. Die toestemming heb ik nu van mezelf. 😉

  • Marieke schreef:

   Hoi Catja, goed om te lezen. Het werk is nooit af nee, dus beter om je eigen grenzen daarin te bepalen!

 • >