👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

Creatieve mensen kunnen niet plannen?

juni 2, 2016 • Blog, Plannen & Organiseren

Waist-up portrait of young girl sitting at the table in office

Ik hoor wel eens van een aantal klanten/lezers dat zij alles rondom plannen maar lastig vinden omdat zij hier als ‘creatief ondernemer’ nu eenmaal niet goed in zijn.
Het maken van een planning voelt voor hen zwaar en beperkend.
Ik heb ook wel eens mensen horen zeggen dat ze het gewoon ècht niet kunnen.

Dit zette mij allereerst aan het denken over het begrip ‘creatief’ want ik denk dat iedereen die een eigen bedrijf heeft creatief is.
Ik ben ook creatief terwijl ik mezelf niet zo typeer.
Ik bedenk producten, ik schrijf blogs, ik maak video’s, kortom ik creëer.
En hetzelfde geldt voor jou.

Ik ben óók een planner.
Ik hou ervan om in mijn agenda ruimte te reserveren om bepaalde taken te gaan doen.
Dat moet ook wel want als ik dit niet doe ben ik veel minder gefocust en merk ik dat ik tijd verlies aan onzinnige dingen.
Denk nu niet dat ik mijn hele dag tot op de minuut heb gepland, gatver, ik moet er niet aan denken.

Niet alleen zou dit voor mij ook zwaar en beperkend voelen, het is totaal niet realistisch om dat te doen.
Want er gebeuren altijd dingen gedurende de dag die je niet kunt voorzien en waar je wel op wilt of moet inspelen.
De school belt dat je kind ziek is, de wasmachine gaat stuk, je computer crasht, een klant belt met een crisis, noem maar op.

De reden dat ik het zo belangrijk vind dat plannen een vast onderdeel wordt in het leven van iedere zakenmam is dat het je gefocust houdt op weg naar jouw doel.
Jij wilt iets bereiken, neerzetten, jij bent niet voor niets voor jezelf begonnen.

HOE je dat doel dan bereikt, die weg is voor iedereen anders.
Meerdere wegen leiden naar Rome.
De een gaat via Duitsland over de snelweg, stopt niet vaker dan noodzakelijk.
De ander vermijdt de snelwegen en overnacht een paar keer.
Een derde pakt het vliegtuig.
Een vierde rijdt via Frankrijk.

Een ding hebben deze vier mensen gemeen: Ze hebben van te voren nagedacht over hun vakantie in Rome, ze hebben, hoe klein ook, toch wel iets aan voorbereiding gedaan.
Zo kan het ook in je business, zo gaat het ook in je business.
Je hebt een doel, er is iets dat jij wilt bereiken.

Vervolgens zul je in actie moeten komen op weg naar jouw doel.
Niet elke actie zal je even leuk of makkelijk vinden en daar zit ‘m denk ik de crux.
Het komt dan ook (weer) aan op een stuk discipline, gekoppeld aan de motivatie.
Ik heb vaak zat interviews gelezen met auteurs die gewoon van 9 tot 5 gaan zitten schrijven, elke dag, heel gedisciplineerd.
Hetzelfde geldt voor kunstenaars, muzikanten, ontwerpers, creatief ondernemers!

Vind jij jezelf geen planner of een slechte planner?
Laat deze tips je helpen:
Blokkeer een klein stukje (twee uur bijvoorbeeld) van je ochtend voor de dingen die echt moeten gebeuren, ik noem het meestal ‘kantoordingen’ en hou de rest van je werkdag leeg zodat je kunt doen wat je op dat moment wilt doen.
Kijk wat je kunt uitbesteden. Ja, dat kost je wat geld maar als dat je bevrijdt van bepaalde ellendige taken èn jij kunt in die tijd dus leukere taken doen dan is het jouw geld toch zeker meer dan waard?
Verander je mindset. In plaats van te zeggen: ‘Ik kan niet plannen’ kun je ook zeggen: ‘Ik sta open voor de mogelijkheid dat plannen te leren is en dat het mij helpt.’

– Wat zijn jouw ervaringen hiermee?
– Was plannen altijd al makkelijk voor je of heb je het jezelf echt aan moeten leren?
– Met welk gevolg?
Leuk om jouw reactie hieronder te lezen.
En deel dit artikel gerust in jouw netwerk, dankjewel daarvoor!

Heb jij een vraag over jouw bedrijf, over jezelf, laat het mij ook weten dan kan ik je helpen.

Tot volgende keer!

email naam

 

 

 

 • Stella schreef:

  Dat plannen niet altijd makkelijk was kan ik beamen. Ik was een echte doener en deed veel op een dag. Teveel. Ik nam anderen werk uit handen en dat resulteerde in een overvolle caseload waardoor ik uiteindelijk aan de tafel bij de bedrijfsarts belande. Tijdens dat gesprek besloot ik dat ik geen redder ben, het niet kan en wil zijn. Vanaf dat moment ging ik plannen en zei ik vaker: “Nee, liever niet.” of “Wat heb je zelf gedaan om dit op te lossen?” Klinkt misschien standaard maar voor mij hielp het. Nu nog merk ik geregeld dat ik een klusje van een ander naar mij toe wil trekken of in een split second naar mij toe trek. Het is echt een ‘dingetje’ waar ik mij heel bewust van ben geworden.

 • Adrienne Lijs schreef:

  Hi Marieke, ik ben heel lang van het plannen geweest. Echt tot in het extreme en vooral ook maanden vooruit. Totdat er -heel wat jaar geleden- iets gebeurde waardoor mijn planning totaal geen waarde meer had. I was lost… Daarna heb ik het wel weer opgepakt, en nu gebruik ik het om inderdaad voor een aantal vast dingen. Dan hoef ik daar verder niet meer aan te denken, ik kom het vanzelf tegen. En ik weet dat er hoe dan ook ruimte voor is in mijn agenda zodat ik voldoende tijd heb om die taak uit te voeren. Een beetje meer ruimte inbouwen kan geen kwaad. Al weet ik ook dat die tijd snel “opgaat” aan iets minder zinnige activiteiten. Dus van tijd tot tijd staat er ook “film kijken” in mijn agenda. En “een boek lezen” (al is het maar 30 minuten) gaat ook weer terugkomen.

 • Catja Cappon schreef:

  Soms ben ik het plannen meer dan zat, omdat ik om de een of andere reden me er niet aan hou. Ja, ik heb een creatief vak. Ik ben tekstschrijver. Terwijl ik wel erg verlang naar een leven dat meer gepland is en gestroomlijnd, omdat ik verwacht dat het mijn productiviteit, energiepeil en resultaten verbetert..

  Het gevolg is dat ik meestal veel langer bezig ben met werk dan ik zou willen. Tot laat in de avond. Als ik afspraken heb in mijn geplande vrije tijd stop ik natuurlijk wel met werken. Maar als dat niet zo is dan ga ik door. Toch levert dat minder resultaat dan zou moeten kunnen volgens mij en dan ik zou willen. Ik heb dus mijn ideale werkdag dus nog niet gevonden. Ik ga ’s aan de slag met jouw tips.

  De belastingaangifte heb ik gelukkig uit besteed en de technische kant v mijn nieuwe website ook.

 • >