ūüĎČ Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

De balans is soms ver te zoeken.

april 6, 2017 • Blog, Plannen & Organiseren

Een tijd geleden verscheen er een interessant onderzoeksverslag, gedaan door bestuurskundige Anne Annink.
Zij onderzocht waarom de ene zelfstandige tevreden is met de balans werk-privé terwijl de andere (bijna) een burn-out heeft.

Heb jij dat ook, met wetenschappelijke onderzoeken dat je denkt: Maar die uitkomst, dat weten we toch allang?
Dit verrast toch niemand?
Ik heb dat in ieder geval vaak, maar omdat het onderwerp mij natuurlijk zeer aanspreekt heb ik het verslag toch gelezen.

Het woord ‘balans’ laten we daar even mee beginnen. Ik snap dat sommige mensen niet goed worden van dit woord.
Ik vind het ook best wel een tuttig woord.
Net als het woord ‘balans-dag’ met eten, bleh, ook al zo’n tuttige bedoeling.
Voor mij is het: Dat je genoeg tijd hebt voor alles wat belangrijk is in je leven.
Noem het evenwicht. Klinkt een stuk beter.
Dat je niet alleen maar aan het werk bent (voor je bedrijf of je gezin) maar ook tijd neemt om te niksen, te slapen, te sporten, etc etc.

Soms is de balans ver te zoeken. Bijvoorbeeld als je een nieuw programma lanceert of iets organiseert wat gewoon heel veel werk is, meer dan je had bedacht.
So what.
Dan rust je over een paar dagen maar lekker uit, ga je vroeg naar bed.
Of een lang weekend weg. Je kunt dat gewoon zelf regelen.
Ik zie dit echt als ‘part of the deal’ van het ondernemerschap.
Soms moet je even doorpakken, omwille van jouw bedrijf maar soms ook omwille van iets privé, bijvoorbeeld een verbouwing.
Als jij hier niet mee om kan gaan, als jij absoluut nooit ’s avonds een keer wil doorwerken, tja, hoe graag wil jij dan eigenlijk zelfstandig ondernemer zijn?

Over naar het onderzoek:
1) Er is een verschil tussen ondernemers die zijn gestart omdat ze een interne drive hadden, kansen zagen en ondernemers die zijn gestart omdat ze geen andere mogelijkheid zagen, bijvoorbeeld na ontslag.
De eerste groep is veel meer tevreden over hun balans.
Hierin lees ik de mindset.
Als je √®cht gaat voor je droom, je missie, dan doe je wat je moet doen en kijk je niet op de klok om te constateren: ‘Ojee, ik zit aan mijn 40 uur, ik ¬†moet nu stoppen!’ Dat is de mindset van een werkgever. Wat niet wil zeggen dat je geen grenzen kunt stellen.

Mensen vragen mij vaak:  Hoeveel uur werk jij precies? Ik kan daar nooit een zinnig antwoord op geven, ik tel geen uren. Ik zou ook niet weten waarom ik dat moet doen. Ik ben niet grenzenloos bezig, ik stel wel degelijk grenzen in de tijd die ik aan mijn bedrijf besteed.
Ik ben gewoon lekker aan het werk en nu is het bijvoorbeeld heerlijk zonnig weer dus als de kinderen straks uit school zijn dan zit ik de rest van de middag in de tuin.
Vanavond werk ik nog een paar uur om mijn klanten te helpen en om dit blog af te maken.
Alle schoolvakanties hou ik vrij en ik plan genoeg dingen om mijn werk heen.

2) De financi√ęle onzekerheid die ondernemers ervaren zorgt in veel gevallen voor stress.
Hmmmm, ja dat lijkt me een duidelijk punt. En dat herken ik ook wel.
Zo is je agenda leeg en zo is ‘ie gevuld.
Het vraagt vertrouwen. En het vraagt focus en discipline. Gewoon doorwerken.
En soms nog meer vertrouwen. Toen ik mij 100% bezig hield met in-company efficiency trainingen was mijn agenda meestal voor drie maanden vooruit gevuld.  In het begin werd ik heel zenuwachtig maar je went er wel aan.
Er kwam altijd een nieuwe opdracht. Op deze manier heb ik in een aantal jaren een heel mooi bedrijf opgebouwd.

3) Het onderzoek toont aan dat de ervaring met de balans werk-privé verschilt per type ondernemer.
Heb je een klantgericht bedrijf dan zijn er kenmerken die de balans op een negatieve manier be√Įnvloeden.
Het gaat hier dan om last-minute opdrachten van de klant, het gevoel altijd maar klaar te moeten staan voor de klant die er soms onrealistisch verwachtingen op nahoudt.
Dit gaat over grenzen aangeven.
Be a Boss!! Dit moet je echt leren, je kunt niet 24/7 klaarstaan voor je klanten.
Niet in je eentje tenminste. Jij moet jouw klanten opvoeden hoe ze met jou om mogen gaan.
Ik stuur mijn VA ook wel eens een berichtje om 22.30 uur omdat er op dat moment iets in mij op komt wat ik wil neerleggen bij haar. Maar ik zal nooit never nooit verwachten dat ze dan reageert, dat komt morgen wel weer.
En een klant mag mij dag en nacht mailen, reageren doe ik op mijn eigen tijdstip.
Ik voel mij nooit verplicht op direct te reageren en als ik dat wel doe is dat mijn keuze op dat moment.

4) Verrassend: De tevredenheid met de balans werk-privé is lager in landen die meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen nastreven, daar valt Nederland onder.
Dit komt omdat in die landen mannen en vrouwen het gevoel hebben dat ze én een goede ondernemer, kostwinner én een goede ouder moeten zijn.
F*cking verwachtingen!
Luister, als jij jezelf hierin herkent: Je BENT al een goede ouder en ondernemer.
Je doet het super goed, je kunt alleen maar beter worden maar verwacht eens niet zoveel van jezelf!
Geef jezelf wat ruimte alsjeblieft.
Hoeveel mooier zou de wereld zijn als we onszelf eens wat meer credit geven voor al het fantastische dat we de hele dag doen, week in week uit, hoe hard we werken voor onze klanten, hoeveel tijd we met onze kinderen doorbrengen, voor alle mensen waar we daarnaast ook nog klaar voor staan.
Besteed eens vaker iets uit, zakelijk of huishoudelijk, zet je gezinsleden (meer) in, laat de boel gewoon de boel tijdens werktijden en ook hier: stel grenzen. Je gaat geen koffie drinken met de buurvrouw tijdens werktijd, dan ga je aan je bedrijf werken.

5) Anne Annink stelt voor dat de overheid het ondernemer makkelijker mag maken, de hele (papieren) rompslomp en verlof/kinderopvang regelen kan makkelijker.
Verder moet de overheid niet teveel willen voorschrijven aan de ondernemers want daar houden ze niet van ūüėČ
Precies, anders waren ze wel in loondienst gebleven.

6) En dan sluit zij af met het feit dat de ondernemer zelf natuurlijk de grootste rol in het geheel heeft: nadenken over de vraag of je wel écht eigen baas wil zijn, de eigen werkomstandigheden in lijn brengen met het privé leven en het aannemen van praktische en emotionele steun.
Kijk, dat is nog eens klare taal.

Ik wil er nog iets aan toevoegen. Zonder plan kun je √ľberhaupt geen bedrijf opbouwen.
Daarna leef ik bij de regel: Maak het kleiner.
Maak een realistisch plan en dan elke week een aantal doelen stellen, zaken die je hoe dan ook gaat doen. Zonder excuses.
Laat je niet gek maken door ‘al die anderen’ die natuurlijk honderd keer sneller gaan dan jij.
Geloof me, ze hebben hun eigen shit waar jij niets van weet.
Bepaal jouw definitie van succes en ga ervoor!
Zoek die steun, neem een coach in de arm, leer hoe je een betere ondernemer wordt.
Sluit je aan bij een groep van gelijkgestemden, zoals mijn gratis besloten Facebook groep.

Dus ja, de balans is soms ver te zoeken.
Maar net zo vaak staan daar relaxte dagen en weken tegenover.
Lang leve het zelfstandig ondernemerschap!

Nu hoor ik graag van jou:
– Ik heb vier woorden vetgedrukt: Mindset, Vertrouwen, Grenzen, Verwachtingen.
Bij welke van deze vier heb jij het meest te leren, oftewel: waar ligt jouw grootste uitdaging?
– Hoe regel jij de balans? Geloof je in dat woord? Wat heb jij erover te zeggen?

Je kunt het onderzoek hier verder lezen.

Dankjewel voor je aandacht!

 

 

Ps: Wil je in één middag leren hoe je volgens een heldere structuur jouw bedrijf verder kunt laten groeien? Kom dan naar mijn workshop Blauwdruk voor je Bedrijf. Ik zie je daar graag!

 • Sanne schreef:

  Leuk artikel weer, Marieke! Mijn grootste uitdaging ligt bij het stellen van grenzen, ik werk ook klantgericht en het is soms erg moeilijk grenzen te stellen aan wanneer ik klanten in plan. Ik heb natuurlijk mijn eigen werktijden bepaald, maar ja, soms kan een klant dan gewoon niet. En dan ben ik daar graag flexibel in, maar soms wat te. En die ‘balans’ (ja, daar is ie weer) vind ik lastig. Fijn weekend, groetjes Sanne

  • Marieke schreef:

   Hoi Sanne, dank voor je reactie. Ja, dat herken ik ook, de klantvriendelijkheid versus je eigen grenzen. Geven en nemen en ik denk dat als een klant ècht graag wil en jij ook dan lukt het altijd wel om iets te vinden. Misschien duurt het dan iets langer maar so be it! Groet, Marieke

 • Martine schreef:

  Mijn mindset is een stuk verbeterd sinds ik in je mastermind groep zit. Mijn grenzen aangeven blijft een uitdaging maar ik doe het wel. Vertrouwen blijven houden als de omzet even (een paar weken) achterblijft, daar heb ik de meeste moeite mee.

  • Marieke schreef:

   Hoi Martine, ja, ik ben ook blij dat je erbij bent! Dan kun je toch even snel aan de bel trekken en slepen wij je er weer doorheen ūüėČ Als je terugkijkt dan zie je dat je vertrouwen altijd goed heeft uitgepakt! Dus kijk daar maar lekker vaak naar. En dan de focus weer vooruit. Groet, Marieke

 • Carolien schreef:

  Wat een leuk blog is dit Marieke! Sinds ik je 52 weken Focus & Inspiratie volg, plan ik de week op de zondag ervoor samen met jouw mail. Dit nadat we met het gezin de planning hebben doorgenomen voor de komende week. Aan mijn mindset en vertrouwen, voornamelijk in mijzelf, is nog veel winst te behalen. Doelen betreffende de omzet zijn gesteld en worden behaald en April wordt een hele goede en mooie maand. Ik wordt steeds meer gevonden via Google en de mensen in mijn omgevingen denken vaker aan mij. Dat is een hele mooie opsteker!

  • Marieke schreef:

   Hoi Carolien, nou wat super om te lezen allemaal! En dat april een goede maand wordt: jaaaaaa! En dan mei ook, juni ook en zo gaan we lekker verder. Groet, Marieke

 • >