👉 Gratis praktische gids om opgeruimd te werken en te leven, de basis voor succes!

3 redenen waarom geld wel degelijk belangrijk is

juni 27, 2012 • Blog, Geld

Vanochtend kwam ik dit tegen op de site van het CBS:
Winst voor vrouwelijke zzp’er 40% lager dan bij mannen.
Gemiddeld inkomen voor de vrouwelijke zzp’er in 2010: € 15.000,-
Het verschil is slechts voor een beperkt deel toe te schrijven aan het aantal gewerkte uren, onder de voltijds zzp’ers bedraagt het inkomensverschil nog steeds een derde.

Ik merk een verschuiving:
Steeds meer vrouwelijke zelfstandigen gaan voor een betere omzet en zijn het ‘sappelen’ spuugzat.
Hoera!
Iedere vrouwelijke zelfstandige verdient een bloeiend bedrijf met een omzet waarmee zij financieel vrij kan zijn.

Geld.
Welke associatie(s) krijg jij bij dit woord?
Welke emotie(s) merk je bij jezelf?

Sinds ik verkondig dat ik zelfstandigen leer hoe ze met hun bedrijf meer klanten en meer omzet kunnen krijgen merk ik van alles.
Mensen worden blij, zijn direct geïnteresseerd, willen weten hoe ik dit doe. Zij willen dit ook!
Anderen raken geïrriteerd, verwijten mij ‘hebberigheid’ en geloven niet dat dit mogelijk is op een eerlijke manier. ‘Geld is voor mij totaal niet belangrijk’ hoor ik dan ook vaak.

Ik vind de reacties erg interessant, het raakt blijkbaar iets fundamenteels en ik leer er veel van.
Het leert mij onder andere iets over de relatie die mensen hebben met geld.
Iedereen heeft een ‘geld-verhaal’: wat heb jij van jongs af aan geleerd over geld?

 • Werkte je vader dag en nacht voor een hongerloontje?
 • Heeft iemand in je familie zich letterlijk kapot gewerkt?
 • Ben je opgevoed met de gedachte: als je veel geld heb ben je een heel oneerlijk persoon?
 • Moest je moeder altijd aan je vader vragen of zij geld mocht hebben en wat deed dit met jou als kind?
 • Was er geld in overvloed maar weinig warmte in het gezin?

Dit bepaalt (bewust of onbewust) vandaag de dag nog steeds of jij van geld houdt of dat je er een hekel aan hebt.

Als je meer geld in je leven wilt is het belangrijk om te onderzoeken hoe je relatie met geld is, en wat je daar aan moet/zou kunnen veranderen om te verbeteren.
Welke gedachte is gewoon niet meer waar?
Wat of Wie moet je laten gaan om jezelf toe te staan meer geld te gaan verdienen?
Geloof je dat geld een vorm van energie is en dat die overvloedig aanwezig is voor iedereen?
Hele interessante vragen om eens naar te kijken en om over in gesprek te gaan met anderen.

Mijn 3 belangrijkste redenen waarom geld wel degelijk heel belangrijk is:

 1. Money buys choices. Ik vind hem in het Engels geweldig klinken, vandaar geen vertaling. Hoe meer geld je hebt, hoe meer keuzes je kunt maken. Als ik mensen vraag: Hoe zou je je voelen als je jouw inkomensdoel gaat realiseren? Het antwoord is altijd: ‘Ik zou vrijheid voelen en het zou me rust geven.’ En zo is het. Je kunt dan bijvoorbeeld altijd 100% biologisch eten en drinken kopen. Dat oude bankstel mag er eindelijk uit. Je kunt besluiten om veel meer aan goede doelen te geven of om je ouders eindelijk op een welverdiende vakantie te sturen.
 2. Je moet van je omzet nog veel afhalen. Van € 100.000,- omzet gaat bijvoorbeeld grofweg € 35.000,- naar onze vrienden van de Belastingdienst. Als je dan het bedrag van € 65.000,- deelt door 12 maanden kom je op een netto maandinkomen van € 5.416,-. Maar dan ben je er nog niet: Je wilt sparen voor je pensioen. Als je geen arbeidsongeschiktheids-verzekering wilt of kunt betalen zul je een X bedrag moeten hebben om minimaal een jaar door te kunnen leven bij uitval. Je wilt je kinderen laten studeren. Je wilt investeren in je eigen scholing of ontwikkeling. Je wilt de schoolvakanties vrij zijn en leuke dingen gaan doen met je kinderen. Heb jij hier allemaal rekening mee gehouden? Geld is wel degelijk heel belangrijk.
 3. De energetische kant van het verhaal: Als jij niet van geld houdt, waarom zou geld dan graag bij jou willen zijn? Stel dat je van het Universum precies krijgt waar je om vraagt (en dat krijg je): ‘Ach, als ik maar genoeg verdien om de huur van te kunnen betalen.’ Heb je wel eens bedacht dat jij geld leert hoe het met jou om mag gaan? Hou van geld en het zal van jou gaan houden. Ga er respectvol mee om: stop het in een mooie portemonnee en niet opgefrommeld in je zak.

Iedereen bepaalt zijn eigen gewenste jaaromzet, voor de een is dat gaan van 10.000 naar 20.000 euro en voor de ander is het doel 250.000 euro of meer.
Dat is allemaal prima.
Het gaat mij erom dat je realistisch kijkt naar hoeveel werk je verzet en wat je daar netto aan overhoudt.
Dit gaat over de waarde die jij jezelf toekent.
Want ik spreek te veel vrouwen die met hun bedrijf nog geen € 10.000,- per jaar omzetten terwijl ze van onschatbare waarde zijn voor hun klanten.

 • Sabriye schreef:

  Geweldig artikel Marieke! Een gezonde relatie met geld is inderdaad zo belangrijk. Het is inderdaad ook een kwestie van wat je jezelf toestaat te hebben. Ga je voor goedkoop of kies je voor kwaliteit, durf je jezelf en je geliefden het beste in het leven te geven? Wat vind jij jezelf waard? Het triggerd inderdaad zoveel onbewuste overtuigingen.

  Wat ik ook heel goed vind in je artikel is het ook op de lange termijn financieel voor jezelf zorgen. Dit is feitelijk een nieuwe stap in ons emancipatieproces. Zo’n zeventig jaar terug hoefde je je als vrouw niet zorgen te maken….of was het in ieder geval iets wat niet besproken werd. In 1954 werden vrouwen wettelijk nog steeds gezien als handelsonbekwaam. Op school krijg je ook geen handzame kennis over geld, dus als vrouwen is er wellicht gewoon nog sprake van een collectieve onwetendheid omdat dit allemaal nog relatief nieuw voor ons is.

  Maar dat maakt het ook allemaal wel geweldig spannend. Er komt gewoon zo meteen een revolutie van 6 and 7 figures babes die en hun omzet geweldig omhoog gaan gooien en ook gaan leren het geld te investeren en voor hun te laten werken. En het internet gaat daar een cruciale rol inspelen. Echt een eer dat wij daarbij betrokken mogen zijn 😉

 • Marieke schreef:

  Hoi Sabriye,

  Dank voor je reactie en JA, zo is het! De vrouwen komen eraan 😉

  Groet, Marieke

 • Majelle Panis schreef:

  Dit is de spijker op zijn kop!!
  Geweldig artikel. Het wordt hoog tijd dat we hier bewust van worden.

  • Marieke schreef:

   Hoi Majelle,

   Dankjewel voor je reactie.
   Inderdaad, bewustwording, geen excuses, ‘opruimen’ wat tegenwerkt en weten wat je waard bent en dit dan ook durven te vragen!

   Groet, Marieke

 • Shirley Tdlohreg schreef:

  Mooi artikel en zeer waar. Geld zorgt voor zorgen en slapenloze nachen als je het niet hebt. Voor vrijheid en goede nachtrust als je het wel hebt. Als je vind dat je teveel overhoud kun je een deel weggeven aan een goed doel/projekt dus verdien zoveel mogelijk dames want het geeft ook een kick.

  • Marieke schreef:

   Hoi Shirley,

   Dankjewel voor je reactie.
   Veel vrouwen zeggen tegen mij: Ik hoef niet zo veel te hebben, wat moet ik ermee?
   Inderdaad, dan kun je besluiten om heel veel anderen te helpen.

   Money buys choices en zo is het.

   Groet, Marieke

 • >